IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Неохим намалява с 30% през първото тримесечие

Приходите от основна дейност се свиват също с 30%

13:46 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нетната печалба на Неохим намалява с 30% през първите три месеца от годината до 15,5 млн. лв. в сравнение със същия период на миналата година, показва консолидираният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

Приходите от основна дейност се свиват също с 30% до 68,2 млн. лв.

Сумата на активите на дружеството нараства до 176,8 млн. лв., което е ръст от 1% спрямо края на миналата година.

Към 31 март 2017 г. регистрираният акционерен капитал на Неохим възлиза на 2 654 358 лв., разпределен в 2 654 358 обикновени поименни акции с право на глас с номинална стойност на акция 1 лв.

Обратно изкупените собствени акции са 68 394 броя в размер на 3,575 млн. лв.

За димитровградкото дружество основна суровина за производство на продукти от неговата производствена гама е природният газ. Той се доставя от внос чрез Булгаргаз и при определяне на цената му влияят различни фактори, както вътрешни, така и международни. Колебанията в цената на природния газ трудно могат да се прогнозират, а оттам и да се реагира в съответствие с изменението й.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
За реализацията на вътрешния пазар влияние оказват състоянието на селското стопанство и финансирането на земеделските производители. Продължителното засушаване, наводненията в някои райони и ниските добиви влияят върху цените на селскостопанската продукция, а оттук и върху покупателната способност на производителите. Какви ще бъдат техните възможности е трудно да се прогнозира, но напрежението както при тях, така и при Неохим като производител на тор остават, посочва дружеството в доклада за дейността си.

Неохим ще разпредели 12% от печалбата си за 2016 г. под формата на дивидент за акционерите

Точната сума, която ще бъде разпределена между акционерите, е  3 361 753,20 лв. от общо нетната печалба в размер на малко над 28 млн. лв. Притежателите на книжа на дружеството ще получат като дивидент 1,30 лв. преди облагането с данък за всяка притежавана акция, като в това число не се включват притежаваните от Неохим АД в резултат на обратно изкупуване собствени акции.

През миналата година дружеството разпредели 0,8 лв. на акция като дивидент за 2015 г., което означава, т.е. тази година има увеличение с 63%.

От началото на годината акциите на Неохим поскъпват с 0,67%. През последната една година ръстът в цената достига 17,65% при пазарна капитализация от 159,261 млн. лв. 

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още