Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Неуверен старт на седмицата за БФБ

Индексите приключиха в различни посоки

Неуверен старт на седмицата за БФБ

Снимка: Архив Ройтерс

Българската фондова борса (БФБ - София) започна неуверено седмицата с очертаващата се тенденция оборотът да се формира от единични сделки с големи обеми.

„Като цяло обаче възходящият тренд на родните борсови индекси остава в сила. Всички индекси на БФБ бележат завиден ръст от началото на годината. Дори скандалът около ребалансирането на индексите и коректността на методиката за изчисляване на фрий-флоута на публичните компании (основен критерий за включване на дадена компания в SOFIX) и последвалата проверка на КФН в БФБ не успяха да спрат възхода на индексите”, коментира пред Investor.bg Павел Николов, ръководител международни финансови пазари в Евро-Финанс.

Основният индекс SOFIX нарасна с 0,25% до 636,59 пункта. По-широкият BGBX40 прибави 0,31% до 125,79 пункта. Другите два индекса – BGREIT и BGTR30 – записаха спадове съответно с 0,23% и 0,03%.

„Единственото смущаващо обстоятелство, което върви в разрез с иначе позитивния пазарен тренд, е очертаващата се тенденция на намаляване на оборота на БФБ. Като изключим спорадичните изблици на активност, както през изминалата седмица, когато среднодневните обороти на търговия надхвърлиха 2 млн. лева в резултат на събития с краткотраен ефект (като ребалансирането на индексите и „Деня за акции“), търговските обеми на БФБ далеч не будят оптимизъм“, заяви Николов.

По думите му всеизвестно правило е, че „интересът на инвеститорите“ – положителен или отрицателен – се измерва не толкова с цена, колкото с оборот.

„Трябва да се отбележи също така, че по-голямата част от обичайните среднодневни обеми на търговия (под 1 млн. лева средно дневно) продължава да се формира от единични сделки с големи обеми“, обясни Николов.

В понеделник изтъргуваният обем възлезе на 1,125 млн. лв. след 379 сделки.

Синергон Холдинг стана най-печелившото дружество за деня, след като акциите му поскъпнаха с 10,2% до 1,3 лв. за брой. На второ място е Ломско пиво АД с покачване от 4,5%, а на трето - Първа инвестиционна банка с ръст от 2,5%.
Днес стана ясно, че одиторът БДО България ООД е заверил отчета на банката за 2016 г. такъв, какъвто банката го беше представила в предварителния си отчет на 30 януари 2017 г.

Одиторът е написал много по-дълъг „Одиторски доклад“ - вместо 2 страници, както при отчета през 2015 г., сега той е цели 7 страници. И за двете години одитор е БДО България ООД.

Най-губещата компания е Алкомет, която отписа 2,1% от цената на книжата си, следвана от Химимпорт със спад от 1,1% и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ с понижение от 0,5%.

Лидер по оборот е Еврохолд България с 501,1 хил. лв. Акциите на компанията поскъпнаха с 0,6% до 0,99 лв. за брой. На второ място по изтъргуван обем е Албена АД със 130 хил. лв., а на трета позиция е Монбат с 84,7 хил. лв. 

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Монбат ще получи 59 млн. лв., ако бъде записан целият размер на емисията облигации