IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Четем новините и мълчим

Съоснователят на ETF-а не коментира продавал ли е фондът акции на Неохим тази сутрин

15:45 | 08.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Четем новините и мълчим“. Този красноречив коментар направи пред Investor. bg Николай Василев, управляващият партньор в Експат Капитал, създал първия борсов търгуван фонд върху SOFIX.

ETF-ът е задължен да репликира основния индекс с почти пълна точност и редовното ребалансиране се отразява пряко на това кои акции да купува и продава той. След като в четвъртък вечерта БФБ - София обяви четирите компании, които излизат индекса, и тези, които ги заменят в състава му, Неохим се оказа вън от играта. Но няколко часа по-късно след началото на борсовата сесия днес борсовият оператор преоформи решението си и остави производителя на минерални торове в SOFIX.

Въпреки това обаче вече бяха сключени 20 сделки с общо 12 480 акции на компанията, което накара мнозина да коментират, че това ще се окаже доста "скъпоструваща грешка на БФБ". 

Главният стоящ зад ETF-а Николай Василев не коментира дали фондът е продавал акции на Неохим тази сутрин.

“Очевидно и миналия път, и сега, и през следващите ребалансирания ние не сме участници в процеса. Не участваме в ребалансирането, а сме ползватели на резултата от него. Ние научаваме за решението на БФБ нито по-рано, нито по-късно“, коментира Василев. 

Той посочи още, че фондът има „щедрия“ срок от шест месеца да продава или да купува акции, за да репликира SOFIX.

На въпрос на Investor.бg ETF-ът ли стои зад сделките с Неохим преди обяд, Василев отказа да даде конкретен отговор. „Четем новините и мълчим“, заяви той, като допълни, че ще следи случващото се в следващите часове и дни.

На уточняващ въпрос възможно ли е сделка да бъде развалена, Василев каза, че „не е чувал никъде по света това да се случва“.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF притежава 17 749 акции на Неохим към 7 септември на стойност 922 948 лв. Днес има сделки за 12 480 броя акции на дружеството, като е възможно част от тях да са от тези 17 749 на ETF -а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още