IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Емисията на Меком е атрактивна за инвеститорите

Меком АД има договори за износ към Русия на продукция за 28 млн. евро до края на 2011 г.

13:09 | 22.11.10 г.
<p>Николай Василев. Снимка: Личен архив</p>

Николай Василев. Снимка: Личен архив

Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал от септември 2009 г. Преди това е бил министър в две последователни правителства – на държавната администрация (2005 – 2009 г.), вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията (2003 – 2005 г.), вицепремиер и министър на икономиката (2001 – 2003 г.).

Той има 6 години опит в областта на инвестиционното банкиране и консултиране в Будапеща, Токио, Ню Йорк и Лондон, където е работил за няколко мултинационални компании. Финансист е по образование, притежава престижната професионална степен CFA.

Експат Капитал АД е финансова компания, която предлага услуги в сферата на управлението на активи и финансовото консултиране. Компанията управлява 2 акционерни дружества със специална инвестиционна цел и притежава управляващо дружество, което в момента ръководи 3 договорни фонда. Експат Капитал е консултант по емисията от привилегировани акции на Меком АД.

- Как се развива предлагането на емисията привилегировани акции на Меком АД?

Готови сме с инвестиционната презентация, вече я представихме на множество потенциални инвеститори в България и чужбина. И колегите от Бенчмарк Финанс (инвестиционния посредник), и Меком АД, и ние от Експат Капитал ще работим здраво през следващите седмици, за да пласираме новите акции. През последните няколко дни имаме запитвания за емисията от България, Корея, Швеция, Финландия, Дубай, Лондон...

Разбира се, опитът показва, че е добре да правим изводи след края на сроковете за плащане на новите акции, а не в началото. Един от нашите клиенти вече е изявил желание за закупуване на почти 8 милиона права, което ще се случи до дни.

- Защо Меком вдигна привилегирования дивидент от 12 на 18%?

Казано и на шега, и насериозно, обвинявайте Експат Капитал за това. Първоначално предложението ни към Меком беше за 12% кумулативен дивидент за 5 години, така мина и проспектът. Междувременно обаче настроението на борсата се влоши, SOFIX падна през 2010 г., оборотите на пазара не са високи. Много е трудно да се пласира каквато и да е емисия, ако тя не е наистина атрактивна. Затова предложихме на Меком да вдигне дивидента до 18% за 5 години (общо 90%).

- Гарантиран ли е този дивидент?

На професионален жаргон често използваме словосъчетанието "гарантиран кумулативен дивидент". В проспекта дружеството заявява своето намерение да плаща този висок дивидент за 5 години. Меком е на печалба през всяка от годините, както и през всяко тримесечие, дори по време на кризата. Счетоводната печалба е значително над размера на дължимия дивидент, дори без да отчитаме ефекта от реализацията на новия датски инвестиционен проект.

За 2008 и 2009 г. дружеството е изплатило дивиденти в размер на 3.36 милиона лева годишно. 18% при изцяло записана емисия от 14 млн. лева е 2.52 млн. лева на година. Според Търговския закон дружеството не може да плаща дивиденти за обикновените акции, ако не е изплатило изцяло тези върху привилегированите. Освен това привилегированият дивидент е кумулативен. Т.е. ако има една лоша година и няма дивидент, през следващата се дължат 36%. Професионалната ми преценка към този момент обаче е, че дивидентите ще бъдат изплащани според плана.

- Какво става, ако не се пласира цялата емисия?

Колкото по-голяма сума събере Меком от пазара, в толкова по-силна финансова позиция ще бъде. Това е добре и за старите, и за новите акционери. От друга страна, колкото по-малко привилегировани акции се изкупят, толкова по-малка ще бъде общата сума на дивидента и по-лесно ще е нейното изплащане. Нещо като win-win за новите акционери.

- Не беше ли по-изгодно за фирмата да емитира облигации или да вземе кредит с два пъти по-ниска лихва?

Всички задават този въпрос. Разликата между увеличение на акционерния капитал и вземане на кредит е дълбока и принципна. Кредитът трябва да се връща – не само лихвата, но и главницата. Привлеченият акционерен капитал не трябва да се връща. Меком ще плаща привилегирован дивидент само 5 години. След това привилегированите акции задължително се конвертират в обикновени при съотношение 1:1. При голяма задлъжнялост компаниите могат да фалират. Обратно – акционерният капитал заздравява техния баланс и подобрява, т.е. намалява, съотношението дълг/собствен капитал (Debt/Equity).

- Кога могат инвеститорите да преобразуват своите акции в обикновени?

Една от атрактивните черти на тази емисия е, че конвертирането може да стане по всяко време от първия ден до края на 5-годишния период. Ако фирмата се развива добре и цената на обикновените акции се повиши изпреварващо, инвеститорите могат да заменят привилегированите акции за обикновени и евентуално да ги продадат. Един вид арбитраж. Но личната ми прогноза е, че повечето инвеститори ще предпочетат да си получат 18%-ния годишен дивиден за 5-те години и после да имат и обикновени акции, които няма къде да им избягат.

- Ниската борсова цена няма ли да попречи на емисията?

Напоследък всички цени на българската борса са ниски. Скуката и недоверието доминират. Но с наближаването на новата емисия интересът към Меком се повишава. Неслучайно Investor.bg изчисли, че за седмица цената на акциите скочи с 24% и обяви Меком за акция на седмицата. Преди месеци дружеството оповести сключването на големи и изгодни договори за износ в Русия. По обем те са съпоставими с целите им досегашни продажби. След тази новина клиенти на Експат Капитал придобиха над 7 милиона обикновени акции и вече контролират над 13% от компанията. Тези сделки увеличават броя на свободните за търговия акции (free float).

- Защо смятате, че акциите са подценени при сегашните нива?

При цена от 0.72 лева за обикновена акция нашите изчисления показват следните пазарни оценки: P/B 0.49, P/E 3.27, EV/EBITDA 8.23 (на плаваща 12-месечна база). Интуицията ми е, че акциите на печеливша фирма при цена/балансова стойност под 0.5 трябва да се купуват. Особено ако очакваме продажбите да растат рязко, какъвто е нашият случай с Меком.

- Казвате, че продажбите ще растат. А тогава защо са спаднали толкова през 2009 и 2010 г.?

Кризата се отрази тежко и на това дружество. През 2009 г. Меком прекрати продажбата на продукти с ниска или отрицателна рентабилност и постигна рекордна нетна печалба въпреки по-ниските приходи. През 2010 г. пък взеха правилното според мен решение да спрат износа за Гърция (цели 22% от оборота през 2009 г.) поради неатрактивните цени и опасността от неплащане на продукцията. В момента за целия износ се практикува 100% предплащане. Прогнозата на Експат Капитал за продажбите през 2010 г. е по-консервативна от тази на Меком – 39 млн. лева. Но за 2011 г. е 65 млн. лева.

- Вие виждали ли сте договорите с Русия?

Да, Меком ни ги изпратиха с молба да не цитираме имената на техните контрагенти. Очаква се да изнесат за Русия продукция за 28 млн. евро до края на 2011 г. С предплащане и на изгодни цени. Само в Русия оборотът през 2011 г. трябва да е колкото целите продажби за 2010 г. Отделно има и нови договори за Турция. Така че в Експат Капитал предвиждаме над 60% ръст на оборота за 2011 г.

- Какво става с новата инвестиция с датска технология? Не закъснява ли?

Вече стартира. Стойността на целия проект е над 17 млн. евро. До 80% от проекта се финансира с държавно гарантиран датски кредит, а останалото е самоучастие на Меком. Това е основната причина за реализация на тази емисия. След приключването на двата етапа на проекта до две години капацитетът на Меком за производство на собствено свинско месо ще се утрои.

- А ще успеят ли да реализират тази продукция?

В момента вносът на свинско месо е няколко пъти повече от българското производство. Днес Меком има капацитет да задоволява едва 1% от търсенето в България. След 2012 ще стане 3% – нищо особено. Пазари има. В Европа се очертава месото в бъдеще да бъде недостатъчно. Меком изнася за половината държави в ЕС.

- Значи препоръчвате сега да се купуват акциите?

Да. Изкуството е да идентифицираш компания, чиито акции са паднали, а се очаква подобрение на резултатите. Тогава и пазарната цена ще рефлектира новата ситуация. Разбира се, прогнозите са едно, а действителните постижения в минало време – друго.

- Какво мислите за дивидентите от дъщерните дружества? Трябва ли да бъдат част от консолидираната печалба за 2009 г.?

И ние се вълнуваме от тази тема. Консултирахме се с различни одитори и получихме противоречиви коментари. Затова препоръчваме на потенциалните инвеститори да вземат пред вид цялостните резултати на Меком – продажби, брутна и оперативна печалба. Нетната печалба и без тези дивиденти е между 6 и 7 милиона лева, което никак не е лошо като за 2009 г. насред кризата. А с дивидентите е над 13 млн. лева. Очакваме 2011 г. да е по-добра от последните две години.

- Хотел „Дръстър” в Силистра тежи ли на Меком?

Хотелът в Силистра, както и молът, не са собственост на Меком АД. Затова инвеститорите в акции на Меком не са засегнати от тази тема.

- Кога приключва търговията с правата на Меком?

На 7 декември. Нека припомня, че всяка стара акция дава едно право. Нужни са 4 права, за да се запише 1 нова привилегирована акция.

- По какви други сделки работите напоследък? Какво се случи с Торн АД?

Торн АД също емитира конвертируеми привилегировани акции. Не сме коментирали публично тази емисия на компания за производство на биодизел, тъй като тя не беше публична, а частно пласиране. На първия етап осигурихме 2.11 млн. лева за дружеството. Възможно е да реализираме и втори етап, ако има интерес от нови участници. Там привилегированият дивидент е 25% за 4 години. Ще стане още по-интересно, когато Торн се листва на борсата – може би догодина с наше участие.

Кой изтъргува над 7 милиона акции на Меком? Същите инвеститори ли – нали инструментите са подобни?
Само единият инвеститор е един и същ. Предпочитанията на нашите клиенти са разнообразни. Едни участваха в емисията ни на Експат Бета АДСИЦ, други в Торн, трети в Меком. Някои харесват имоти, други биодизел, трети месо... Консултирахме също така София Комерс при изплащането на тяхната облигация. Радваме се, че това е една от немногото фирми, които коректно си изплатиха целия си облигационен заем през 2010 г.

Каква е ролята ви в Тодоров АД?
Познавам и харесвам продуктите на изба Тодоров. Според мен Тодоров е в десятката, а може би и в тройката на най-престижните български марки вино. Естествено, не сме винопроизводители, а финансови инвеститори и решението за покупка на дялове е свързано с анализ на пазара и на представянето на компанията. Придобихме 635,000 акции от Тодоров АД, което е 18.68% от капитала. Поради финансовата криза и спада на борсата цената на акция е спаднала 6-7 пъти – горе-долу колкото и целият пазар. Цената, на която придобихме този дял, съответства на пазарна капитализация от малко на 1 млн. лв., а нетните активи на дружеството са към 4 млн. лв. на консолидирана база. Закупили сме над 600,000 акции на цена около 30% от балансовата стойност на една акция (Price/Book = 0.3). За мен P/B под 0.5 означава, че трябва да купуваш акциите, ако вярваш, че компанията няма да изпадне във финансово затруднение. Вярно е, че фирмата е губеща в момента, след като беше печеливша през всичките години до 2008 г. Но считам, че най-добрият момент за инвестиции в акции е когато цари песимизъм и когато пазарът е в падаща фаза. Разчитам на обрат през следващите години. Сега като втория най-голям акционер в Тодоров АД ще се опитаме да допринесем за увеличението на продажбите и за вземането на правилни стратегически решения.

Имаше сериозно раздвижване във вашите договорни фондове последните месеци. Активите под управление в ДФ Експат Бонд надминаха 3.9 млн. лв. На какво се дължи това?
Доверието на нашите инвеститори е резултат от нелошото представяне на нашите фондове. За последните 12 месеца имаме 7 пъти увеличение на активите под управление. Нискорисковият Експат Бондс е с най-добро представяне към момента. С доходност от 10.38% от началото на предлагането (19.11.2009 г.) той се нарежда на второ място сред всички фондове у нас и на първо място сред фондовете, инвестиращи на паричния пазар. Целта ни е да постигаме 10-12% годишна доходност, като осигуряваме възвръщаемост, по-висока от банковите лихви, но с едно голямо предимство: инвестициите в Експат Бондс са напълно ликвидни – инвеститорите могат винаги, когато пожелаят, да внасят и теглят неограничени средства на съответната котировка за деня.

Да очакваме ли от вашата компания нови сделки на капиталовия пазар през 2011 г.?
Да, в Експат Капитал смятаме да ви поднесем нови изненади. Дано да са приятни и успешни.

Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Свързани компании:

Меком АД - права 2010(MKX1)

Меком АД(MKX)

Тодоров АД(TDRF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още