Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Новина от 2014 г. раздвижва търговията при Спиди?

Френските държавни пощи ще имат право да придобият значително мажоритарно участие през 2020 г., а уставът вече защитава бъдещия малък акционер „Спиди Груп“

Новина от 2014 г. раздвижва търговията при Спиди?

Снимка: Дружеството

Сделки със „Спиди“ АД раздвижиха търговията на Българска фондова борса вчера, като формираха оборот от 856 хил. лв. в 15 сделки.

Това е най-високият оборот с акции на дружеството от юни 2017 г. насам. 

Възможно е причината за активизирането на търговията да е обявената през март 2014 г. новина, че   като стратегически инвеститор Geopost ще има опция през 2020 г. да увеличи дела си до значително мажоритарно участие. През 2014 г. Geopost придоби 25% от „Спиди“ АД.

Geopost е собственост на френските държавни пощи Le Groupe La Poste, основани от краля Луи XI през 1477 г. Компанията е на над 542 години и е от най-старите в Европа. Geopost оперира куриерски компании в Европа под бранда DPDgroup, който се ползва и от „Спиди“. През 2014 г. „Спиди“ АД придоби 100% от DPD Romania в комбинираната сделка, в рамките на която Geopost придоби 25% от „Спиди“ АД.

Вече има и специален устав, според който за важните решения е нужно мнозинство от 85,5% от всички издадени акции, тоест блокиращата квота е 14,5%. Сега тя пази малкия акционер Geopost, планирано е в бъдеще да пази новият малък акционер „Спиди груп“ АД.

Към 30 юни 2019 г. „Спиди Груп“ АД притежава 65,07% от „Спиди“ АД, а около 10% са собственост на около 250 други акционери, включително пенсионни фондове, договорни фондове, физически лица и фирми. С притежанието на 14,5% всеки акционер има право на вето по решенията по чл. 21  точки 1, 2, 3, 5, 7 и 11 от устава. Това са изменения в устава, увеличения и намаления на капитала, избиране и освобождаване на членове на Съвета на директорите, определяне на възнаграждението на членовете на Съвета на директорите, одобряване на годишния отчет, одобряване на големи сделки. Също така блокиращата квота се активира, ако за дивидент е предложена под половината от печалбата. Също така всеки акционер с дял над 14,5% може да има представител в Съвета на директорите.

Нещо повече, при съобщението от 2014 г. е спомената цената на бъдещите сделки. 

„Трансакциите ще бъдат реализирани при оценка на дружествата, базирана на ЕV/EBITDA от 8 пъти“.  Enterprise Value (EV) включва пазарната капитализация, дълга, малцинственото участие, минус кешовите наличности. EBITDA е печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизации.

Редица инвеститори в “Спиди“ изчисляват колко лева на акция ще прави 8 пъти EV/EBITDA на база на публикуваните от дружеството отчети. А това е важно, защото при сделка за мажоритарен дял следва да има търгово предложение.

Възможно е вчерашните сделки при цена от 47 лв. за акция да са резултат от изчисления, че бъдещата сделка за мажоритарния дял ще бъде на по-ниска цена (според продавачите) и по-висока (според купувачите) цена от тези 47 лв.

Възможно е при вчерашните сделки да има и други фактори, но те би трябвало да са в контекста на анонсираната сделка при анонсираните параметри. Разбира се, докато няма сделка, няма нищо конкретно и всичко може да се промени. 

По-рано днес компанията обяви, че въвежда в офисите си падове, разработени специално за вземане на дигитални подписи. Устройствата ще увеличат сигурността за клиентите на компанията с подобрена защита срещу злоупотреби. Едновременно с това цифровизацията на необходимите подписи е в съответствие с политиката на компанията за устойчиви грижи за околната среда, се казва в съобщението на компанията. 

„Спиди АД“отчете оперативна печалба за първите 6 месеца на 2019 г. в размер на 18,7 млн. лв., което е с 47% повече спрямо същия период на 2018 г. Ръстовете идват от придобиването на куриерската компания "Рапидо", повишението на електронната търговия и оптимизация на разходите от бизнеса, включващи замяна на собствения транспорт с услугите на куриерски компании. 

„Спиди“ АД е сред лидерите на пазара на куриерски услуги с пазарен дял от над 25,5%. Компанията е основана през 1998 г. и от създаването си досега се развива до корпоративна структура с над 1400 души персонал и над 1000 транспортни средства. Логистичната мрежа покрива 100% от територията на страната с над 450 офиса и автоматични пощенски станции. 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
85,5+15,5= 101, а не на 100

Още от Новини и анализи
Сесията на БФБ приключи без поевтиняваща компания от SOFIX