IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите технологии навлизат в работата на директорите за връзки с инвеститорите

Мобилни приложения помагат на българските компании да кoмпенсират негативния ефект на MiFID2

11:17 | 12.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

Директорите за връзки с инвеститорите научават как компаниите би трябвало да оптимизират тряхната прозрачност в областта на инвестициите, използвайки нови технологии и продукти. Това заяви Стефан Ванбелайенг, мениджър Проекти на „Симекс България“ ЕООД по време на проведеното на  4-ти октомври обучение, организирано от Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ) и „Симекс България“ ЕООД.

В обучението се включиха директорите за връзки с инвеститорите на 25 публични компании, поясняват от АДВИБ. Това е нова инциатива на асоциацията и на нейните партньори, която има за цел да повиши компетентността на директорите за връзки с инвеститорите, с цел да се отговори на увеличаващите се изисквания на участниците на финансовите пазари.

По време на обучението беше засегната темата за използването на технологии и иновативни продукти, предназначени за разкриването на информация за инвеститорите. Стефан Ванбелайенг напомни на участниците в семинара, че обемът на търговията на ценните книжа на една компания не зависи от броя на акции, които се предлагат на борсата, а от нивото и качеството на разкриваната информация, както и от прозрочността на компанията и отношението и към инвеститорите. Колкото по-често и ефикасно една компания комуникира с инвеститори и медии, толкова по-голям би бил обемът на трансакциите на капиталовите пазари.

Стефан Ванбелайенг, представи решението “Разпространение на регулирана информация“ и „Мобилни приложения за смартфони и таблети, разработено от „Симекс“.

Това са два продукта, които помагат на българските компании да кoмпенсират негативния ефект на MiFID2, предоставяйки им възможност да комуникират с европейските инвеститори, да комуникират в съотвествие с новите  GDPR изисквания, като по този начин начин избегнат високите финансови санкции при неспазване на регулацията, които могат да достигнат до 20 милиона евро или до 4% от консолидирания оборот на една компания. Продуктите създават ефективни условия компаниите да бъдат защитени от злоупотреби (огледални уебсайтове, фалшиви мейли и слухове) да реагират бързо и ефикасно в случай на разпространение на фалшиви съобщения или слухове. Новите технологични решения на „Симекс“ осигуряват надеждно управляване на информацията, доставена в реално време на медии и на инвеститори.

„Симекс“ вече работи ефективно в България с една от големите български банки, като е разработила мобилното приложение, достъпно чрез Apple Store (Apple) и Google Play (Android).

Стефан Ванбелайенг представи и мобилното приложение IssuersHub за смартфони и таблети, което се явява една интересна алтернатива за компаниите, които активно комуникират с инвеститорите. Приложението е разработено от Симекс и в партньорство с European Issuers - асоциация за повишаване на прозрачността на публичните компании в Европа. Мобилно приложение е нов комуникационен канал, който покрива изискванията за оповестяване на регулирана информация в изпъление на Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/1055 от 29 юни 2016 г. за определяне на стандарти относно техническите средства за подходящо публично оповестяване на вътрешна информация и за забавяне на публичното оповестяване на информация в съответствие с Регламент (ЕС) № 596/2014 на Европейския парламент и на Съвета.

Мобилното приложение идва именно в отговор на поставените от европейската регулация изисквания, в която централно място заема гарантирането на равен достъп на инвеститорите до вътрешна информация, която следва да се разкрива публично безплатно, в най-кратки срокове, а също така  и едновременно сред всички категории инвеститори на територията на целия Европейски Съюз, като се съобщава на медии, които на свой ред гарантират ефективното ѝ разпространяване сред обществеността. В разпоредбата на чл. 2 от цитирания регламент изчерпателно са изброени техническите средства за публично разкриване на вътрешна информация, като в чл. 4 лимитативно са изброени изискванията, на които следва да отговарят техническите средства за отлагане разкриването на информация, извършвано в съотвествие с Регламент 596/2014 г. 

"Всеки един нов комуникационен канал би спомогнал за повишаване на прозрачността и би повишил доверието на инвеститорите, стига той да не утежнява в голяма степен бюджета на публичните компании", коментира след обучението Даниела Пеева, председател на АДВИБ.

Според нея разработеното мобилно приложение „ ISSUERS HUB“ би подпомогнало и улеснило емитентите, чиито ценни книжа са допуснати до търговия на регулиран пазар, организиран и поддържант от БФБ АД  в стремежа им към точно изпълнение на приложимото европейско законодателство.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още