Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Новото ръководство на "Софарма трейдинг" има няколко счетоводни задачи

Едната е дали тантиемите да се изплащат от неконсолидираната печалба, или от консолидираната, като първата е двойно по-голяма

Новото ръководство на "Софарма трейдинг" има няколко счетоводни задачи

Автоматизирана складова система KNAPP Снимка: Софарма Трейдинг АД

Новото ръководство на „Софарма Трейдинг“ АД има да адресира няколко счетоводни въпроса, които стоят пред дружеството от известно време.

Всички те са формирани от разликата между неконсолидираната и консолидираната печалба, като първата е двойно по-голяма.

Консолидираната печалба за 2020 г. е 11,5 млн. лв., докато неконсолидираната е 23,2 млн. лв. Разликата е 11,7 млн. лв. Тенденцията е от последните няколко години и като резултат консолидираният собствен капитал към 31 декември 2020 г. е 77 млн. лв., докато неконсолидираният е 112 млн. лв. Натрупаната разлика е 35 млн. лв. в полза на неконсолидирания отчет. Всъщност на теория консолидираният капитал трябва да е по-голям, защото той е цялото, а неконсолидираният е само част от цялото.

В последните години „Софарма Трейдинг“ ежемесечно съобщава неконсолидирания резултат в публикация до обществеността и инвеститорите, или 12 пъти годишно. Консолидираният не се споменава в съобщенията, а само в отчетите.

И това не е просто PR. Тази политика влияе на тантиемите, или казано по-ясно, на т. нар. бонуси за ръководството. Например изпълнителният директор взема бонус от 1% от неконсолидираната печалба, тоест 1% от 23 млн. лв., а не 1% от по-малката консолидирана печалба, която е 11,7 млн. лв. Разликата е над 100 хил. лв. в повече бонус за изпълнителния директор.

За първи път от 13 години „Софарма Трейдинг“ не гласува дивидент през настоящото лято. А в предни години той е бил равен и дори по-голям от консолидираната печалба, като последното е нелогично, защото реално така дивидентът става по-голям от печалбата.

Одиторите на „Софарма Трейдинг“ не са впечатлени от ситуацията. Консолидацията включва дъщерните дружества, за които одиторите обръщат внимание, че са оценени на 92,1 млн. лв. в неконсолидирания отчет. Експертите пишат: „За тези дружества се наблюдават следните особености: много активна инвестиционна политика, свързана с бърза експанзия в трудни пазари; и/или непълно използване на капацитета и отчитане на загуби. Тези обстоятелства предполагат наличие на риск от надценяване на инвестициите в дъщерните дружества“.

Оценката на портфейла от вземания (в неконсолидирания отчет) за 255,47 млн. лв. одиторите описват с „използването на множество преценки и предположения от ръководството ….  Ние сме определили този въпрос като ключов одиторски въпрос".

Одиторите също така обръщат внимание на репутация за 63 млн. лв. в консолидирания отчет, която включва дъщерни дружества, които пък работят на загуба. „Това обстоятелство предполага риск относно правилната оценка към края на отчетния период на отчетените репутации и на специфични, признати при бизнес комбинации, нематериални активи, свързани с тези дъщерни дружества“.

Сега новото ръководство на „Софарма Трейдинг“ вероятно ще вземе мерки по счетоводната политика на компанията, включително по ключовите одиторски въпроси. Новото ръководство всъщност е от компанията майка "Софарма" АД и е било свидетел в реално време и на одиторските доклади и на разликата между консолидирания и неконсолидирания отчет.

Възможно е да има и промени в сделките и гаранциите между компанията майка "Софарма" АД и дъщерното "Софарма Трейдинг" АД. Отскоро "Софарма Трейдинг" е в елитния клуб на 15-те компании в състава на борсовия индекс SOFIX и се следи с още по-голям интерес, както от инвеститори, така и вероятно от счетоводители и мениджъри на компании.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по 1 акция в капитала на „Софарма“ и на „Софарма Трейдинг“.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха седмицата предимно с ръстове