Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Облекчението при набиране на капитал до 2 млн. евро ще е само на първи етап

При качването на регулиран пазар или на многостранна система за търговия обаче компанията ще трябва да има проспект, коментира адв. Димитър Калдамуков

гледано: 1287   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Не само малките и средни предприятия , а всяка компания, чиято емисия е до 2 млн. евро, ще може да се листне по облекчена процедура на Българската фондове борса (БФБ). Това предвиждат промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), които бяха публикувани за обществено обсъждане преди няколко седмици.

Ако компания иска да емитира емисия до 2 млн. евро, тя може да го направи без проспект. Втора стъпка е качването на регулиран пазар или на многостранна система за търговия. Там вече компанията ще трябва да има проспект или съответния документ, който се изисква.

Това мнение изрази адв. Димитър Калдамуков, съдружник в адвокатско дружество „Точева и Мандажиева“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Така пазарът ще се вдигне от мъртвата си точка", смята адвокат Калдамуков.

Адвокат Лидия Шумкова от финансова група „Карол“ потвърди, че освобождаването от задължение за изготвяне и публикуване на проспект засяга публичното предлагане на емисии до 2 милиона евро, но допълни, че допускането на търговия на такива емисии все още изисква проспект.

Димитър Калдамуков изтъкна факта, че пазарът ни отдавна е в слаба като ликвидност форма и този праг от 2 милиона евро му се струва обоснован.

Какво е публично предлагане?

„Със законопроекта дефиницията е, че публично предлагане е всяка информация към инвеститорите, която ще им даде възможност да инвестират в емисия. Това тълкувание е широко. Технически е трудно да се разграничи кога има първично предлагане", уточни Калдамуков, а адвокат Шумкова допълни, че поради това Комисията за финансов надзор (КФН) трябва да излезе със становище по въпроса как да се осъществи по-ясно това разграничение.

Още от разговора вижте в пълното видео на Bloomberg TV Bulgaria.


 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Какво разбрахме от тия адвокати?
Уж има облекчение за листването то става без проспект.
Обаче ако няма проспект после не можеш да си продаваш акциите на пазара.
И какъв смисъл на това облекчение?
Да намираш по лесно купувачи на дялове на твоята компания може би от борсови играчи.Не мога да разбера защо да си продавам компанията на части, когато без да съм извадил тоя проспект,пазара не може да определи истинската и стойност.Ми така ще се напълни със кухи компании направили първата стъпка и впоследствие издънени ошушкани от собственика.А тия които държат дялове на някаква цена въобще не знаят реалната стойност на тия дялове.Нали пазара определя със търсенето цената на тия акции?

Още от Новини и анализи
SOFIX записа най-продължителната си серия на ръстове от година