IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът на БФБ с ръст от над 73% през четвъртото тримесечие на 2018 г.

Броят на сделките също расте с близо 50%

14:26 | 29.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Оборотът на Българска фондова борса през четъвртото тримесечие на 2018 г. е бил в размер 180,25 млн. лв., увеличавайки се с над 73% спрямо предходното тримесечие, става ясно от неконсолидирания отчет на дружеството.

Раздвижването през последните три месеца на годината се дължи на нарастване в оборота с повечето основни групи финансови инструменти. Намаление има единствено в оборота с държавни ценни книжа (ДЦК) и други финансови инструменти, който обаче е незначителен на фона на оборота на останалите. Най-сериозен е ръстът при оборота с акции (без АДСИЦ) – със 153% или 66,5 млн. лв. повече спрямо предишното тримесечие. 

Броят сделки на регулирания пазар на финансови инструменти през четвъртото тримесечие на 2018 г. е достигнал 15 302. За сравнение, през предходното тримесечие той беше 10 249, което представлява нарастване с 49%. Това се дължи на ръст в броя сделки с акции (без АДСИЦ) с повече от 4800 сделки или 61,6%, сделки с облигации с 63 сделки или 140% и сделки с компенсаторни инструменти със 174 или 51%. Броят сделки през миналата година беше най-нисък през октомври - 4919, а най-висок през  ноември - 5227 сделки.

През четвъртото тримесечие секторът „Финансови и застрахователни дейности“ запазва челното място в класацията по оборот със 73,8 млн. лв. Оборотът на сектора надхвърля общия на всички останали браншове и формира 54% от общия оборот за тримесечието. Това прави оборотът и капитализацията на борсата особено чувствителни към сътресения и лоши новини, свързани с банковия и застрахователния сектори.

Сектор „Операции с недвижими имоти“ запазва преднината си пред „Преработваща промишленост“ с оборот от 44,1 млн. лв. и 32% от общия оборот. На трето място в класацията, както и през предходното тримесечие, е сектор „Преработваща промишленост“ с оборот от 12,2 млн. лв. и 8,8% от общия оборот. Тази структура се запазва устойчива и рядко друг сектор влиза в топ три, което обикновено се дължи на ефект от еднократни големи сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:47 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още