IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Вестниците "Труд" и "24 часа" ще се листнат на борсата

Въпреки че БФБ не е развита, колкото би ни се искало, ще направим листването, заявява един от купувачите на медиите

11:36 | 17.12.10 г. 5
Огнян Донев: Вестниците "Труд" и "24 часа" ще се листнат на борсата

"Със сигурност ще се опитам да убедя своите партньори, че най-добрият начин за ръководене на една медия е придаването й на публичен статут, заявява Огнян Донев, един от купувачите на вестниците "Труд" и "24 часа" пред в-к "24 часа".

В отговор на въпрос дали вестниците ще излязат на борсата Донев посочва: „Да, вторично публично предлагане на Българската фондова борса, въпреки че тя не е развита, колкото би ни се искало да е“. По думите му това "ще даде по-голяма плурализация на собствеността, по-голям достъп на всички желаещи да бъдат съсобственици на медията. От друга страна, ще гарантира по-голяма независимост на самата медия и на редакционната й политика."

"Факт е, че се въздържах 2 години в условията на финансова и икономическа световна криза както аз, така и управляваната от мен компания Софарма от големи инвестиции. Не знаехме дълбочината на кризата, до каква степен тя ще ни засегне. Доброто е, че реално в нашия бранш, в който аз оперирам, криза няма. Икономическите показатели се качват и затова проявяваме известна смелост", заявява Донев.

"Вестникарската индустрия също е нещо, което ще остане винаги. Но вътре в този сектор ще настъпят някои изменения. Хартията ще намалява все повече и електронните носители ще се увеличават. Това е процес, който със сигурност ще се състои в България през следващите 10 години", уточнява той.

На 14 декември стана ясно, че ВАЦ Медиа Груп и БГ Приватинвест са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България.

Купувач на медийните активи на ВАЦ е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Приватинвест ГмбХ".

Обект на продажбата са вестниците "24 часа", "Труд" и "168 часа", както и списанията на прес групата. Сред активите ще бъдат и печатницата на прес групата и фирмата за разпространение "Стрела".

"Приватинвест ГмбХ" е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата притежават електронни и печатни медии в Холандия. За настоящата инвестиция са привлекли и местни партньори - Огнян Донев и Любомир Павлов.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
NikolayVassilev
преди 13 години
Листването на тази медийна група е много добра идеяСпоред мен да управляваш публични компании е въпрос на определен светоглед или "философия". Огнян Донев е доказал, че е един от най-добрите в България в тази област и затова му желая успех с бъдещото листване. Капиталовият пазар се нуждае от повече сериозни емитенти.Поздрави, Николай Василев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
finansa
преди 13 години
Импе,нали това казва и той,че постепенно ще я превръща в електронна медия! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Г-н Донев обича да листва всичко на БФБ, заради което го уважавам извънмерно много, но в тоя бизнес няма да му ставам ортак. Просто вярвам, че бъдещето е на електронните медии, а не на вестниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
slavkovrr
преди 13 години
Еми ако има кой да му купи акциите, що да не предложи чавека!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stanislavnba
преди 13 години
ей тоя пич е бизнесмен. Купава дадена компания и след това я листва(т.е. я продава за повече пари). Много яко. Най лесният начин да продадеш бг, компания за повече пари отколкото струва е борсата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още