IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Възнамеряваме да ограничим инвестициите си в България

Това ще стане след изграждане на завода в София, коментира изпълнителният директор на Софарма във форума на Investor.bg

13:10 | 10.08.12 г. 26
<p>
	Огнян Донев <em>Снимка: Личен Архив</em></p>

Огнян Донев Снимка: Личен Архив

Изпълнителният директор на Софарма АД Огнян Донев влезе като редови потребител във форума на Investor.bg и в последните няколко дни отговори на въпроси на другите участници в дискусията.

Последният му отговор е от днес в 11:41 ч., като цялата дискусия можете да проследите в темата за Софарма АД.

Публикуваме част от въпросите към Огнян Донев и отговорите му:

tony1975: Това рязко насочване към външни пазари значи ли, че Софарма АД загърбва българския пазар? Какви са плановете ви за разпределяне на нарастващата печалбата от тук нататък? А кога ще режем лентата на завода и има и осигурен пазар за продукцията му?

Огнян Донев: Не загърбваме българския пазар, просто при така стеклите се обстоятелства наблягаме на износа, докато се разбере и от незапознатите хора, че цените ни не са високи, нито имаме някакъв монопол с 5,17% пазарен дял и 1,76% получени 2011 г. от здравната каса.

Строителството на новия завод за твърди форми в София ще приключи през октомври и до март 2013 г. очакваме да заработи след получаване на всички необходими документи. Инвестицията е значителна и ангажира всичките ни усилия. След това възнамеряваме да ограничим инвестициите си в България.

tony1975: Защо директорът за връзки с инвеститорите на Българска роза - Севтополис (БРС) отказва да дава информация за развитието на компанията на журналисти от старозагорските медии, които не са част от медийната група на Пеевски?

Огнян Донев: Ще проверя, но смятам, че е от страх. Кампанията, която тече вече близо година срещу нас, е брутална и нискоинтелигентна - нормално е всеки човек да изпита притеснение. Не знам и на кого принадлежат медиите в Стара Загора. Често се задава въпросът за бъдещето на БРС - тук изменение няма, най-вероятно в края на годината ще се влее в Софарма, за което ще се използват и обратно изкупените акции на Софарма, както винаги сме съобщавали.

Монти: По принцип Ви имах доверие на вас и Софарма „Доверие", но обещанието, което дадохте при листването на борсата във Варшава за 60% дивидент, коeто не изпълнихте, и първото увеличение на капитала на "Доверие", от което се отказахте, ме накара за всяко инвестиране във ваша компания да имам едно наум.
Имам акции от двете компании...

О. Донев: Не е приятно, но трябва да призная, че си прав. Акционерите не са виновни, че направих грешката да мисля, че медиите са бизнес като всеки друг. Макар и като миноритарен акционер ми се вмениха всякакви вини ... Да не говорим, че някои започнаха да забелязват успехите на Софарма като функция от тази инвестиция ...

О. Донев към коментатора с псевдоним Наивник: Всеки бърка понякога. Макар КФН да не обърна внимание на 145 спамо-пишещи, които се опитваха да манипулират пазара, смятам, че не е редно да отговарям на въпроси по време на сесията.

Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 2
sonka.74
преди 11 години
След цялата кампания, която се проведе срещу О.Донев и "Софарма" разбираемо е решението да ограничат инвестициите си в БГ. А реалните монополисти като "Актавис" ще си печелят необезпокоявани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
ЗК е монополист , тройните цени бъди сигурен са такива не за да печели българска компания. Те са хубави за големите фармации и понеже България няма имунна система по отношение интересите на големите се случват такива неща с цените. Атаките срещу българския капитал въобще не са случайни и става въпрос за налагане на чужди интереси в България.Очевидно те ще успеят и ГГ и ОД заявяват, че ще емигрират капиталите си. Това никак не е хубаво за България и не виждам как се защитават по този начин интересите и.Очевидно се накърняват и после следват въпросите - .защо нямаме индустрия , защо нямат хората работа и трябва да напускат страната, защо стандарта на живот е толкова нисък..Пътя към по ниски цени на лекарствата минава през разбиване монопола на ЗК или промяна на начина по който тя пазарува от фармациите , а такава промяна на хоризонта не виждаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Импе не виждам , защо ще инвестират навън и няма да прокопсат от това. Не е добра идея ! Българските монополи имат избор - да се откажат от нрава си на монополисти и е повече от желателно , защото убиват собствения си пазар. ЗК е монополист , за Софарма не знам. Знам , какво ще стане с инвестициите им навън - ЗАГУБИ ! Въобще не е добре тази работа. Ако вместо да се набутват тези пари извън България е на пазари които са особенно обнадеждаващи се ударят яко тук цените , колкото може по ниски , убийствено ниски но не и на загуба..Знаеш ли предстоят трудни времена за пазарните субекти и по този начин ще ги преодолеят. Не казвам, че хората няма да имат пари за лекарства..защото знам че няма да имат , но няма да имат и особенно желание да се лекуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Императоре, тази история с кръчмата и вересията съм я виждал на живо. Все пак се намираме на едно диво балканско място, тук всичко е възможно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 5
drankulka12
преди 11 години
22.15% по официални данни пич :). Всички знаем, че Донев има обръч от фирми, които са негова собственост и снабдяват също здравната каса с медикаменти. Това не си го измислям аз, а специалисти в сферата на здравеопазването са го казвали. Изобщо не се опитвай да изкарваш Донев за коректен и честен бизнесмен, защото тези обвинения срещу него повярвай ми не са изобщо случайно. Заслужи си ги съвсем напълно, защото от години източваше здравната каса с тройно завишените цени. Няма как такъв човек държавата да го остави да си прави далаверите и резултатите са налице. Бъди сигурен, че след време ще пееш друга песен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Точно така, безмислено е. Правилно сте решил (най-после) да ограничите инвестициите в България и да пренасочвате все по-голям дял от продукцията към чужбина - там със сигурност клиентите са по-коректни платци, а държавните институции и хората уважават повече коректните бизнесмени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Дрънкулке - "ало" ще ми викаш по мобата, ако благоволя да ти я дам. Софарма Трейдинг държи 22.15% от фармацевтичният пазар в страната - ще се радвам да обясниш как така това се явява "монопол".Донев държал болниците, понеже са натрупали дългове към него... ами да си ПЛАТЯТ дълговете - тия киртаци дължат на Софарма Трейдинг над СТО МИЛИОНА !!! Аз на негово място, след тая гнусна атака, зад която стои управляващата хунта и тези мръсни обвинения, щях да дам на болниците и НЗОК срок от 1 месец, за да си платят борчовете, в противен случай по съдебен ред щях да им запорирам сметките !!! Брей, че наглост - не стига, че данков прибира колосални суми от ДДС върху лекарствата, ами и открадна над милиард от резервът на НЗОК... ама да си покрие здравната система борчовете към производители и доставчици - пари няма !!! Да не мислиш, че ако чужди фирми снабдяват болниците с лекарства, ще ги чакат по година и повече да благоволят да си платят?На всичко отгоре нападат и Донев !!! Това е все едно ти да държиш кръчма, аз да пия при тебе на вересия цяла година и когато ти най-после се осмелиш да си поискаш парите, аз да ти извадя нож !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
Огнян Донев
преди 11 години
Безмислено е да се спори с тези от януари и юни 2012 г. Преброих вече 147 броя. Поздрави на всички колеги инвеститори - малки и големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Защо ми изтрихте отговора? А ти ако обичаш виж статията: http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1498825. Прочети я, направи си изводите и виж защо обвиненията са безпочвени. Вие всички обичате да слагате етикет "виновен до доказване на противното", което е меко казано неправилно. Аз не казвам, че Донев е света вода ненапита (вижда се от 2рото ми мнение), аз казвам че срещу него се води явна война в опит да бъде дискредитиран. Проблемът е, че с това скалъпено обвинение единствените, което се дискредитират са българската прокуратура и данъчните, която явно се навеждат на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
drankulka12
преди 11 години
Алооо джедайчето. Ти от планетата на Анакин Скайуокър ли падаш? Ако не знаеш, то аз ще ти го кажа да го разбереш, за да не пишеш такива глупости. Над 60% от доставките за здравната каса се извършват от Софарма, което е показателно за монополно положение на българския пазар на медикаменти. Знаеш ли защо е така? Това е така, защото Донев държи половината болници в свои ръце, понеже са натрупали дългове към него и спрат ли да се снабдяват от неговата компания, то познай какво ще последва. Сигурен ли си, че Софарме е на загуба, защото у нас продава с 3 пъти по-висока надценка, отколкото в Сърбия и Турция например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още