IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оманският фонд завежда дело срещу България

Ответник е Министерството на финансите, а българската адвокатска кантора, която го представлява, е "Томов и Томов"

17:10 | 25.10.15 г. 7
Оманският фонд завежда дело срещу България

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман, който е акционер във фалиралата Корпоративна търговска банка, е завел дело срещу България.

Делото е заведено пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на 22 октомври, съобщава BloombergTV.bg, позовавайки се на информация от съда.

Ответник е Министерството на финансите (МФ) на България, а българската адвокатска кантора, която го представлява, е "Томов и Томов". Тя представлява България и по делата, които се водят от "Новера", ЕVN и др. Другата адвокатска кантора е Arnold & Porter. 

Не са известни други подробности за иска.

Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман притежава 30% дял в доскорошния четвърти по големина кредитор в България, който фалира през 2014 г. и предизвика една от най-тежките финансови кризи в страната от 1989 г. насам.

Припомняме, че информация за заведени арбитражни дела от фонда срещу България бе разпространена през юли, но тогава МФ отрече да има такива производства.

Основният акционер в КТБ Цветан Василев бе обвинен в присвояване на средства от банката. Независим одит, разпореден от Българска народна банка (БНБ), пък принуди КТБ да отпише близо две трети от активите си. Производствата по несъстоятелност на заемодателя и в момента са в ход.

Междувременно консорциум от инвеститори, включително Оманския фонд, подаде предложения за оздравяване на КТБ през октомври, но месец по-късно, на 6-и ноември 2014 г., БНБ лиши кредитора от лиценз.

През април 2015 г. пък КТБ бе обявена в несъстоятелност.

Всичко по темата четете тук!

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
Mammita
преди 8 години
Пълни глупости. Оманците нямат никакво законово право да завеждат каквито и да било дела. Те като акционери те могат да съдят единствено мажоритарят Цветан Василев, за укриване от тях на информация и за източване на банката. Не можеш да съдиш органите на реда и държавата, че са открили престъпление и са го спрели да не продължава във времето, а в същото време да не проявяваш никакъв интерес към самия престъпник. Или трябва да си много *** или да си в комбина с него. Аз може би и друг път съм задавала този въпрос, но все пак някой да видя да съдят САЩ за фалита на Леман брадърс? Едни алчни хора бяха се набълбукали с кухи инвестиции и докараха до неплатежоспособност банката. Някой да осъди ФЕД или САЩ, че не ги спасиха? Не естествено, защото няма закон, по който това да стане. Целият този цирк със съденето от Оманците е с цел да се сплаши обществото и да повярват повече хора на лъжите на Василев, че е невинен и не е знаел какво се случва в КТБ през всичките години, през които е бил начел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Щом някъде са намесени българските политици винаги ГУБЕЩА Е БЪЛГАРИЯ! А ако прибавим присъствието и на Б.Б., то положението става НЕСПАСЯЕМО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
vankata89
преди 8 години
Дружеството още се търгува на борсата да си пуснат акциите :D може и някой будала да ги купи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
vankata89
преди 8 години
Грам не ми пука за чаршафите. За съжеление обаче КТБ дава много лош имидь на държавата ние който и без това е много лош.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 15
driverf1
преди 8 години
Много.....,много.....,много.....,студена вода ще изпият от Оман.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
"...Основният акционер в КТБ Цветан Василев бе обвинен в присвояване на средства от банката. Независим одит, разпореден от Българска народна банка (БНБ), пък принуди КТБ да отпише близо две трети от активите си..."И двете твърдения са НЕВЯРНИ. Няма никакво повдигнато обвинение на Цветан Василев. Това го потвърди и гладният прокурор. И второто - НИКАКЪВ одит не е бил извършен на КТБ. Факт е, че годишният счетоводен отчет за 2014г. няма заверка от сертифицирана одиторска компания и не е придружен с НИКАКЪВ одиторски доклад, въпреки разпоредбите на Закона за публичните дружества, търгувани на борсата. Това всеки може сам да провери. Защо лъжат? Ами сигурно защото мажат (на филията)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още