Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Определиха компаниите с най-добро корпоративно управление на БФБ

Промените в индекса CGIX влизат в сила от 24 юни

Определиха компаниите с най-добро корпоративно управление на БФБ

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Националната комисия по корпоративно управление (НККУ) определи състава на индекса на публичните компании с най-добро корпоративно управление за период от една година, съобщават от Българска фондова борса. Класирането на компаниите е направено на база покриването на минималните критерии за ликвидност (21 компании ги покриват), предоставените карти за самооценка (12 компании са предоставили такива карти) и гласуването на членовете на НККУ.

Крайното класиране е следното:

1. "Индустриален Холдинг България" АД - София
2. "Албена" АД - к.к. Албена
3. "Корадо-България" АД - Стражица
4. "Софарма" АД - София
5. "Монбат" АД - София
6. "Химимпорт" АД - София
7. "Българска фондова борса" АД - София

„Корпоративното управление е и един от най-критичните елементи, изследвани обстойно от инвеститорите във всяка една листната компания и цялостното му подобряване води до качествена промяна в облика на финансовите пазари“, каза Иван Такев, председател на НККУ и изпълнителен директор на БФБ.

От предишния състав на индекса CGIX отпадат "Стара Планина Холд" поради непокриване на критериите за ликвидност на индекса, както и "Сирма Груп Холдинг", и ТБ "Централна Кооперативна Банка" поради непредставяне на карта за самооценка.

Тегловите и фрий-флоут коефициенти за новите емисии от индекса ще бъдат оповестени допълнително от БФБ. Промените влизат в сила от 24 юни 2019 г.

Националната комисия по корпоративно управление е създадена с цел насърчаване прилагането на добрите практики за корпоративно управление и развитието на Българския национален кодекс за корпоративно управление (БНККУ или Кодекса).

Комисията е постоянно действащ независим орган, създаден на 3 септември 2009 г. под егидата на Българска фондова борса (БФБ) и Комисия за финансов надзор (КФН), с подкрепата на Световната Банка и Международната финансова корпорация (IFC). От 2014 г. НККУ е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
6
 
3
GG-BG до: BSEtrader
преди 1 месец
Няма профилна снимка
+++ … да допълним по "топ" списъкът по-горе - "Монбат" АД за вътрешната им сделка за "Левента" /с което ощетиха миноритарите, а даже не я обявиха както изисква закона/; "Софарма" за предоставения заем на "Доверие"" за покупка на банка в Молдова, вместо да насочат средствата за развитие на основния бизнес вкл. Трейдинга и т.н.
2
 
7
 
2
15% до: BSEtrader
преди 1 месец
Типичен пример за безобразноста на държавните институции! Толкова ли няма поне 1 човек, който малко от малко да има наченки на мъжество и да не бъде изтривалка? Пазят си заплатките и бонусите с цената на достйнството си, с цената на примера пред децата си! Като ги питат утре близките им дали са постъпвали правилно през живота си какво ли ще отговорят?!
0
 
17
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
От борсата нещо да не са пили? Химимпорт, дето към 10 юни още не са предали годишен консолидиран отчет и такъв за първо тримесечие, за което сроковете бяха съответно края на април и края на май. Добри критерии имат явно :)

Още от Новини и анализи
Акциите на „Индустриален Капитал Холдинг“ поскъпнаха с малко над 8%