IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От втория път: акционерите на ФНИБ гласуваха дивидент от 0,079 лв. на акция

След събранието ръководството ще предприеме действия за намаляване на капитала чрез понижение на номиналната стойност на акциите

10:10 | 12.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
От втория път: акционерите на ФНИБ гласуваха дивидент от 0,079 лв. на акция

От втория опит общото събрание на акционерите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (ФНИБ) събра кворум, за да гласува брутния дивидент от 0,0797769 лв. на акция и намаляването на капитала. Това става ясно от протокола с решенията, взети на провелото се на 11 август заседание. Документите са разпространени чрез Бюлетин Investor.bg.

Общото събрание на акционерите се е провело при кворум от 58,21%. Припомняме, че събранието от 26 юли пропадна, защото не достигнаха само 0,55 процентни пункта, за да се сформира кворум.

На заседанието от 11 август са били представени 11 728 731 акции от капитала на АДСИЦ-а, като този път са дошли представители на УД "ДСК Управление на активи" АД, "Пенсионноосигурителен институт АД" и "ОББ Асет Мениджмънт".

Акционерите на ФНИБ са приели предложението на ръководството 90% от нетната печалба за 2015 г. да бъде разпределена под формата на дивидент.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Общо към акционерите ще потекат 1 607 504,40 лв., което прави по 0,0797769 лв. бруто на акция. Дивидентът на една акция само за физическите лица, след приспадане на 5% данък върху дивидентите, възлиза на 0,0757881 лв.

Акционерите на ФНИБ одобриха освен това предложението за намаляване на капитала от 60,45 млн. лв. до 20,15 млн. лв. чрез понижение на номиналната стойност на акциите от 3 лв. на 1 лв. и заделяне на остатъка от 40,3 млн. лв. във фонд „Резервен“.

Процедурата ще се извърши, за да може компанията да набера нови средства чрез издаване на ценни книжа. Така ФНИБ ще избегне ограниченията в Търговския закон, които не позволяват емисионната стойност да е по-ниска от номиналната.

Сега Съветът на директорите на ФНИБ, който общото събрание на акционерите преизбра за нов 5-годишен мандат, ще трябва да извърши всички необходими правни и фактически действия за осъществяване на процедурата.

Акционерите на компанията, която влиза в състава на водещия индекс SOFIX, са приели още EY да заверява отчета за текущата финансова година, докладите на ръководството и финансовите отчети за миналата година – решения, които се взимат по традиционни за годишните общи събрания точки.

През последните три месеца акциите на ФНИБ поскъпват с 1,78% до 1,883 лв. и 37,942 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още