IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Софарма се увеличава с 4% след приходи от дивиденти

Приходите от продажби на продукция намаляват с 2% до 51,8 млн. лв. за първото тримесечие на 2019 г.

09:28 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Софарма се увеличава с 4% след приходи от дивиденти

Неконсолидираната печалба на фармацевтичната компания „Софарма“ расте с 4% на годишна база до 12,9 млн. лв. за първото тримесечие на 2019 г.

Причината за увеличението са приходи от дивиденти и други финансови приходи, които скачат с 2 млн. лв. на годишна база, докато в същото време финансовите разходи намаляват със 100 хил. лв.

Ако нетните ефекти от финансови операции не се отчетат, печалбата на фармацевтичната компания щеше да се свие с около 10%, вместо да се увеличи с 4%.

Приходите от продажби на продукция намаляват с 2% на годишна база до 51,8 млн. лв. за първото тримесечие на 2019 г. Българският пазар е с дял от 38%, като продажбите за него възлизат на 19,6 млн. лв. при понижение с 18% на годишна база.

Компанията може да се похвали със засилващ се бизнес в Полша, където има ръст от 67%, а в Украйна повишението е от 13%, за Русия - с 5%, за Кавказ и Централна Азия - с 27%.

Припомняме, че наскоро Съветът на директорите на „Софарма“ АД предложи да не се гласува нов дивидент за 2018 г.. Събранието е насрочено за 7 юни 2019 г. от 11 ч. в Софарма Бизнес Тауърс. Идеята е акционерите да останат само с предварително изплатените през септември 5 ст. на акция за 2018 г.

Акциите на Софарма АД поевтиняват с 22% в последните 12 месеца до 3,29 лв. за акция и 443,5 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,16 лв. на акция.

Акциите на "Софарма" АД се търгуват на Българска фондова борса-София АД, Основен пазар (BSE), Сегмент акции PREMIUM и на официалния пазар на Варшавската фондова борса. Книжата участват също във формирането на индексите SOFIX, BGBX40 и BGTR30 на БФБ - София АД. Акциите на дружеството са включени в индексите Dow Jones STOXX EU Enlarged Total Market Index с тегло 0,11%, с тежест от 5% в Erste Bank Bulgaria Basket, в сертификата на Райфайзенбанк – Raiffeisen Osteuropa Fonds, както и в blue-chip индекс Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index. Софарма АД е една от трите български компании, включени в индекс за Централна и Източна Европа (ЦИЕ)  WIG-CEE, който е третият след WIG-Полша и WIG-Украйна, базиран на произхода на компаниите по държави. WIG-CEE се изчислява на база обща доходност и включва и доходност от дивиденти и права за записване на акции.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още