Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Печелившият петък не успя да заличи спадовете на БФБ за седмицата

Лидер по оборот и брой сделки за седмицата е „Доверие Обединен Холдинг“ АД

Печелившият петък не успя да заличи спадовете на БФБ за седмицата

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Колебливата седмица за Българската фондова борса приключи с ръстове, които обаче не успяха да компенсират пониженията от предишните сесии.

В петък основният измерител SOFIX нарасна с 0,86% до 564,77 пункта. За седмицата той записа общо три губещи сесии, които му костваха 0,23% от стойността.

По-широкият BGBX40 прибави 0,49% към стойността си, като приключи първа позитивна сесия от началото на седмицата. Това обаче не му достигна да компенсира предишните загуби и за седмицата изтри 0,33% от стойността си.

Секторният BGREIT се повиши днес с 0,41%, но изпраща седмицата също на червена територия със спад от 0,24%.

Петдневната търговия донесе понижение и за BGTR30, който отписа 0,53% след четири поредни губещи сесии, въпреки че в петък успя да прибави 0,58% към стойността си до 600,480.

Равносметката за седмицата е ръст за шест от дружествата от SOFIX, като с най-много поскъпнаха акциите на „Сирма Груп Холдинг“ АД – с ръст от над 2%. На второ място е ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ с повишение от 1,7%, следвана от „Софарма“, която записа ръст от 1,16%.

Осем от най-ликвидните компании приключват седмицата на червена територия, като акциите на „Химимпорт“ АД бяха най-големите губещи с понижение от 2,53%. На второ място по спад е „Телелинк Бизнес Сървисис груп“ АД, чиито акции поевтиняха с 2,17%. Трета е „Елана Агрокредит“ АД с понижение от 1,85%.

В червено се оцветиха и книжата на „Алтерко“, като изтриха 1,68% от цената си за седмицата.

Лидер по оборот и брой сделки за седмицата е „Доверие Обединен Холдинг“ АД с 427,6 хил. лв. след 153 сделки. Тази седмица дружеството обяви началото на увеличението на капитала си, като търговията с правата започва на 3 август, потвърдиха пред Investor. bg от инвестиционния посредник, обслужващ предлагането, „София Интернешънъл Секюритиз“.

Капиталът на дружеството ще бъде увеличен от 18 736 099 лв. на до 21 500 000 лв. чрез издаване на до 2 763 901 нови обикновени акции. Номиналната стойността на акция е 1 лв., а емисионната – 4,2 лв. Капиталът на дружеството ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко половината от предложените книжа, или 1 381 951 акции.

На второ място по оборот за седмицата е „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с 183,6 хил. лв., следван от „Еврохолд България“АД.

В петък след 9 сделки акциите на „Син Карс Индъстри“ поскъпнаха с малко над 4%. През последните пет дни обаче те поевтиняват със 7,89%. През седмицата почти липсваше търговия с книжа на „Биодит“. В същото време правата на „Импулс I“ АД поскъпнаха с 11,69% след 113 сделки от началото на седмицата.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ