IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове, емитентите на БФБ: Какви ще са приоритетите на зам.-председателите на КФН

Бюджетната комисия изслуша кандидатите за заместник-председатели на регулатора, гласуването в пленарна зала се очаква да се състои на 27 юли

16:41 | 25.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси изслуша днес кандидатите за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН).

Да отговаря за надзора над инвестиционната дейност е предложен икономистът Румен Соколов, а за осигурителния пазар - юристът Йордан Чомпалов.

Председателят на КФН Карина Караиванова внесе предложението в Народното събрание в средата на юли.

Припомняме, че бюджетната комисия в парламента не успя да приеме в края на миналата година промените в процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за заместник-председатели на КФН. Към момента само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат. Другите двама членове на КФН са с изтекли мандати от 2 години и постовете са заети от временно изпълняващи длъжността. 

На днешното заседание на бюджетната комисия Караиванова защити двете кандидатури, като обяви, че и Соколов, и Чомполов са с безупречна професионална биография.

„Те са безспорни професионалисти с безукорна репутация, които биха увеличили капацитета и авторитета на КФН. Ще помогнат за утвърждаването ни като финансов регулатор, който успешно ще се справя с предизвикателствата на ежедневния надзор над небанковия финансов сектор. С тяхна помощ нормативната дейност на комисията ще създаде предпоставки за успешното развитие и на капиталовия пазар, и на допълнителното пенсионно осигуряване“, каза Караиванова.

„Когато се съгласих да поема поста, беше с идеята, че ще работим в екип по стратегията на г-жа Караиванова и визията КФН да бъде издигната в очите на обществото като един модерен регулатор с прозрачни практики“, каза от своя страна Йордан Чомполов по време на изслушването.

Като основни приоритети в своята работа той посочи защитата на осигурените лица и създаване на стабилен финансов пазар, в който обществото има доверие. 

„Една специфична цел, която си поставям, е и постигането на стабилни, сигурни и адекватни пенсии за българския народ“, добави Чомполов и допълни, че пенсионните фондове са и специални институции със социална цел - за тях трябва здрав финансов надзор, за да не се допускат нарушения.

В отговор на въпрос той уточни, че вторият стълб на пенсионното осигуряване цели да осигури допълнителна пенсия на хората, тъй като сега и за в бъдеще те ще изпитват трудности по различни причини. „Виждам тяхното бъдеще, обаче, без алтернатива, а пенсионният модел подлежи на развитие“, добави Чомпалов.

Той обясни още, че ще работи усилено по имплементирането на европейското законодателство, като акцентът ще бъде върху своевременното и качествено синхронизиране.

„Не бих искал да бъда номиниран за Златен скункс заради некачествен нормативен акт“, пошегува се Чомполов.

Важна тема от неговата работа ще бъде повишаването на доходността на пенсионните фондове от втория стълб, като кандидатът за заместник-председател на КФН с ресор осигурителен пазар определи като „интересни“ възможностите на т.нар мултифондове, в които се избират различни нива на риск.

Юристът е категоричен, че информацията по тези въпроси трябва да се подава на лесен и достъпен за хората език и уточни, че има европейска директива по въпроса, която трябва да се приложи в България до 2019 г.

В съзвучие с редица авторитетни препоръки на международни институции трябва да се започне работа по въвеждане на по-сложния надзор, базиран на рисковете, каза още той, като се позова на доклад на Световната банка.

Ще работя, спазвайки принципите законност, професионализъм, прозрачност и диалогичност, каза от своя страна по време на представянето си кандидатът за поста заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”, Румен Соколов.

Той обяви, че приоритет в работата му ще бъде защита на интереса на инвеститорите и превенция на измамите. Според Соколов е необходимо да се анализират практиките на компании, работещи на ръба на закона и подвеждащи своите клиенти.

„Много от пазарните участници нямат доверие на експертите, бизнесът чака ефективна работа от КФН, а потребителите очакват бърза и точна информация, сигурна обратна връзка, пак от КФН. Трябва да се работи усилено и за повишаване на инвестиционната култура на населението, да се стартират инициативи за привличане на нови емитенти“, каза Соколов.

Кандидатите ще бъдат окончателно избрани след изслушване в пленарна зала. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако той не получи необходимите гласове, ще бъде открита нова процедура за избор.

Очаква се гласуването да бъде на 27 юли, коментира за Investor.bg председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

Йордан Чомпалов е магистър по право от Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“, а впоследствие придобива следдипломна квалификация по финансов мениджмънт към УНСС. Преминал е допълнителна шестмесечна квалификация в САЩ в сферата на инвестициите, банките и финансите. Член е на Софийската адвокатска колегия от 2001 г. През годините той се развива в сферата на финансите и по конкретно в областта на правото на ценните книжа и финансовите пазари, търговското и банковото дело.

Румен Соколов притежава магистърска степен по икономика от УНСС, а освен това е и магистър по бизнес администрация от Cotrugli Business School, Хърватия. Професионалното му развитие е изключително в сферата на капиталовите пазари. Към момента той е управител на „Сервиз финансови пазари“ ЕООД, което е дъщерно дружество на Българска фондова борса (БФБ – София).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още