IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Петрол" подобрява продажбите и намалява загубата към края на полугодието

Ситуацията с коронавируса продължава да тежи на търговеца на горива

17:02 | 30.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: &quot;Петрол&quot; АД</em></p>

Снимка: "Петрол" АД

„Петрол“ АД подобрява приходите и намалява загубата към края на юни 2021 г., но пандемията остава основен риск пред дейността на компанията.

Това се вижда от консолидирания отчет на дружеството за второто тримесечие, публикуван на сайта x3news.com.

Към края на юни компанията отчита консолидирани приходи от продажби в размер на 215,63 млн. лева спрямо 185,144 млн. лева година по-рано. Ръстът се определя от увеличението с 19% на продажбите на горива на дребно и с 11% на масла и други стоки предвид възстановяването на пътуванията. През миналата година в периода април-юни действаха строги ограничения за пътувания заради коронавируса, което доведе до спад на продажбите.

Общо приходи от дейността на дружеството към края на юни възлизат на 219,272 млн. лева спрямо 185,526 млн. лева година по-рано. Основният дял на приходите – над 97%, се формира от продажбите на стоки на дребно, като делът на продажбите на горива на едро намалява заради вдигането на ограничителните мерки заради Covid-19.

И през второто тримесечие „Петрол“ се фокусира върху оптимизирането на разходите, поради което разходите за външни услуги намаляват с 225 хил. лева до почти 17,1 млн. лева. Най-голямо е намалението обаче при разходите за ремонт и поддръжка – със 159 хил. лева, и за консултации, обучение и одит – със 147 хил. лева.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Дружеството увеличава разходите за персонала с 1,668 млн. лева на годишна база до почти 11 млн. лева към 30 юни. Увеличението е заради ръста на възнагражденията в търговските обекти, което е обвързано с по-големите продажби.

Разходите за материали се увеличават с почти 200 хил. лева до 1,9 млн. лева най-вече заради разходите за електроенергия и отопление. Другите оперативни разходи на компанията нарастват до 422 хил. лева заради глоби и неустойки, загуба от ликвидация на имоти, машини и съоръжения и представителни разходи и спонсорство.

На фона на увеличените приходи групата реализира оперативна печалба в размер на 1,719 млн. лева към 30 юни спрямо загуба от 1,899 млн. лева година по-рано.

Нетният финансов резултат, с приспадането на данъците, амортизацията и финансовите разходи, възлиза на загуба в размер на 2,784 млн. лева спрямо 5,902 млн. лева година по-рано.

През миналата година дружеството отчете еднократен ефект в размер на 27,73 млн. лева от преоценка на активи – имоти, съоръжения, машини, оборудване и нематериални активи, заради промяна в счетоводната политика. С този ефект за първата половина на 2020 г. беше отчетена печалба в размер на малко над 19 млн. лева.

Стойността на активите на компанията се увеличава до 156,595 млн. лева за периода спрямо 149,716 млн. лева година по-рано.

В последната година акциите на „Петрол“ поевтиняват с 59,2%, като пазарната капитализация достига 2,786 млн. лева.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още