Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Петролни фирми не прогнозират понижение на цените на горивата

Пазарът в България не може да остане изолиран от тенденциите на международните пазари, коментират от Shell

Поскъпването на горивата през последните седмици предизвика безпокойство у граждани и фирми. От „Лукойл България” преди дни предложиха мерки за понижаване на цените и посочиха, че работят почти без печалба.

Попитахме и други петролни компании, работещи у нас, за кратък коментар по въпроса имат ли възможност при сегашната ситуация на международните пазари и състоянието на вътрешния пазар да намалят цените на горивата на своите бензиностанции.

От ръководството на „Петрол” АД посочиха, че в настоящата ситуация няма как да намалят цените на горивата на своите бензиностанции. От компанията посочват, че продължават да работят на брутен марж между доставна и продажна цена на горивата от около само 13 ст./л (7-8%).

От дружеството коментираха още, че по тяхна преценка (тъй като нямат конкретни данни за финансовите показатели) при другите фирми от бранша едва ли би могло положението да е много по-различно - и по всяка вероятност всички работят с брутен марж под 10%.

Още по темата
Трябва да се има предвид, че FOB-цената на бензина на международните пазари напоследък е около 1200 долара/т и към нея трябва да се добави акциз и други данъци, уточниха от нефтената фирма.

Пазарът на дребно на течни горива в България е доста конкурентен, а що се отнася до вноса на едро, то много фирми имат възможност да внасят и го правят, включително и ние, заявиха още от ръководството на „Петрол“ АД.

Те потвърдиха становището си, че трудно някоя от фирмите с бензиностанции би си позволила, особено при сегашната обстановка на пазара, по-голямо вдигане на цените от 2-3 ст./л спрямо останалите. Причината е, че тогава стоката й ще стане непродаваема.

Ръководството на Shell България обясни, че пазарът на горива в България не може да остане изолиран от тенденциите, които се наблюдават на международните петролни пазари. Затова промените в международните котировки на петрола и на петролните продукти се отразяват директно и върху цените на горивата в България, които се образуват на пазарен принцип.

„Съществуват обективни причини - непрекъснато нарастваща нужда от енергия, растящи цени на суровините, данъчни тежести - които поддържат цените на горивата в цял свят на относително високи нива. И за съжаление, едва ли можем да очакваме сериозно движение в посока на намаление на българския пазар ”, казаха от Shell.

Попитани за становището им по въпроса за цените на горивата у нас, представителите на "OMV България", Rompetrol и "ЕКО България" се въздържаха от коментар.

По статията работиха: автор Мая Цветкова, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
stone kold до: amanotumnici
преди 8 години
това ще стане последната то4ка на света където ще се закрият бензинаджийниците...ганьо оби4а да плаща скъпо и да бръм4и с новото гърне
0
 
2
 
7
преди 8 години
Няма профилна снимка
Спад на петрола с 6usd до 119usd, покачване на еврото с 3ст. и няма да има понижаване на горивата ....... Напротив! Утре - 13.04 Лукойл повишава цената на бензина с 4ст. Празници са все пак ....
0
 
0
 
6
mos70 до: venziko
преди 8 години
Няма профилна снимка
Не ми беше познат този блог, но след прочитането на 2-3 статии "на диагонал"- ставам редовен читател! :) Успех!
1
 
3
 
5
преди 8 години
Няма профилна снимка
Няма падане а само нагоре. кризата продължава. за инфо.виж

http://venziko.blog.bg/biznes/2012/04/12/koi-shte-plati-evropeiskata-dylgova-kriza.938808
0
 
4
 
4
преди 8 години
Няма профилна снимка
Не петролните фирми, а петролНАТА Фирма!

Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ продължават със спадовете