IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ остава да погаси 450 млн. лв. от ликвидната подкрепа

До този момент банката върна общо 775 млн. лв., в това число и лихви за 25 млн. лв.

15:39 | 12.12.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
ПИБ остава да погаси 450 млн. лв. от ликвидната подкрепа

Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) остава да погаси 450 млн. лв. от получената през юни 2014 г. ликвидна подкрепа в размер на 1,2 млрд. лв., съобщават от Министерството на финансите (МФ) и банката.

До този момент кредитната институция, която е третата по размер на активите у нас, е погасила общо 775 млн. лв., в това число и лихви за 25 млн. лв. Припомняме, че през ноември 2014 г. ПИБ върна 300 млн. лв. от предоставената сума.

Оставащата част от 450 млн. лв. е дължима до края на май 2016 г., както предвижда планът, одобрен от Европейската комисия през 2014 г., поясняват от МФ и банката.

През юни миналата година ПИБ получи помощта под формата на депозит, лихвите по който са формирани на пазарен принцип, уточняват още от МФ.

От там припомнят и че поради ограниченията, свързани с лимита на новопоет дълг, съгласно Закона за държавния бюджет за 2014 г., този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтече на 28 ноември 2014 г.

За целта МФ поиска от Европейската комисия преразглеждане на плана за подкрепата и получи разрешение срокът за възстановяване на държавната помощ да бъде удължен до 28 май 2016 г.

В резултат ПИБ предостави на ЕК план за възстановяване на ликвидността и пое ангажименти за укрепване на ликвидността, усъвършенстване на структурата на корпоративно управление и политиките за управление на риска.

ПИБ, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, също така се ангажира с няколко ограничения за периода на ползването на подкрепата, в това число - да не изплаща дивиденти, да не прилага агресивни търговски практики и да не извършва придобивания.

С 4,4% годишен ръст на активите до 8,775 млрд. лв. към 30 септември 2015 г. ПИБ е третата по големина на активите у нас. През деветмесечието банката спечели 9,952 млн. лв., което е с 59% по-малко спрямо същия период на миналата година, показват надзорните отчети на Българска народна банка.

ПИБ е и на трето място по депозити на домакинства с 6,066 млрд. лв. и на второ място по отпуснати кредити за бизнеса с 4,93 млрд. лв. в края на септември 2015 г.

От началото на годината акциите на ПИБ поевтиняват с 26,43% до 2,062 лв. за брой и 226,6 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Я, те опукали вече 2/3 от заема. Браво, много приятна изненада. @redcredit: все пак не трябва да се забравя, че това, което се случи с *** беше злонамерена външа атака, основно чрез медии. Не беше въобще вътрешно породен проблем. Всеки , който е работил в банка или познава поне малко банковите принципи, знае, че банките не държат милиарди в брой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
Mito Karamitov
преди 8 години
затова си взимаш парите (ако имаш такива) обръщаш ги в каквото и да е различно от леФФчета и ги държиш ИЗВЪН баММките:)))Гледаш им сеира демек:)))после правиш изгодни покупки:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Което идваа да покаже, че веднъж дал парите си на банката, автоматично стават нейни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
Ricognito
преди 8 години
Ако обаче всички си изтеглим парите от БГ банките, направо ще срутим банковата система и после какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
algo
преди 8 години
Интересно каква е тази пазарна лихва. 25 млн.лв. ми се вижда малко за над 1 млрд.лв. първоначално отпуснати.Подарък, за банка, която основно кредитира фирми на мажоритарните си акционери и след КТБ бизнесите на Пеевски, и която през 2014 за втори път трябваше да бъде спасявана с пари на данъкоплатците.Поне да бяха взели 10-12% лихва като в щатите когато спасяваха AIG и банките през 2009. Ама нашите мили тиквеници не мислят така (нали парите не са техни)Между другото, пазарната капитализация на *** е съвсем ясен сигнал, че банката не е наред - 220 млн.лв. капитал по пазарни цени за май над 8 млрд.лв активи (едва 2,75%, което вероятно значи и капиталова адекватност, доста под нужното). Хората на пазара дето купуват и продават акции са доста по-прозорливи от тези в БНБ. Нормално, нали слагат свой пари на риск..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 23
redcretin
преди 8 години
Да го кажем иначе - една банка го закъса, взе пари от държавата и не можа да ги върне, заради което получи още 2 години отсрочка. Комунизъм майка, какво да кажа ... ще гледам да нямам пари в БГ банковата система :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още