IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ с обезценки за 267 млн. лв., собственият капитал намалява с 50 млн. лв.

Печалбата е от 156,6 млн. лв., но има други обезценки за 184,4 млн. лв., които са отразени директно в Собствения капитал, а не в Отчета за приходи и разходи

09:54 | 04.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Офис на банката. <em>Снимка: ПИБ</em></p>

Офис на банката. Снимка: ПИБ

„Първа инвестиционна банка“ АД отчита общи обезценки за 267 млн. лв. през 2018 г., поради което собственият капитал на банката намалява с 50 млн. лв. до 879 млн. лв. към 31 декември 2018 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Investor.bg вече писа, че банката отчита печалба в размер на 156,6 млн. лв., като акциите ѝ поскъпнаха с 13% до 3,85 лв. за акция на 31 януари 2019 г.

Но детайлен прочит на отчета показва, че са налице обезценки за 184,4 млн. лв. от „Ефект от първоначално прилагане на МФСО 9“, които са отразени директно в намаление на резервите в Собствения капитал, а не в Отчета за приходи и разходи.

Отделно от тях са налице и обезценки за 82,5 млн. лв., които са отразени в Отчета за приходи и разходи, с което общите обезценки възлизат на 267 млн. лв. Има и реинтегрирани обезценки за 59,6 млн. лв.

Крайният резултат е намаление на собствения капитал с 50 млн. лв. въпреки силната печалба. Припомняме, че за банките собственият капитал е важен показател, в който се събират ефектите от всичко, вкл. оперативна дейност, преоценки на активи и обезценки на активи.

Затова и борсовата еуфория не продължи дълго и цената на акциите се понижи от 3,85 лв. за акция в четвъртък до 3,54 лв. за акция в петък (2 февруари 2019 г.) и беше по-близо до цената преди отчета (3,4 лв.), отколкото до върха сутринта след отчета.

Заедно с отчета бе обявено също, че банката е отдала на финансов лизинг значителна част от терена на бившия МК „Кремиковци“. Инвеститорът е дъщерно дружество на Soravia Real Estate Developers GmbH и е част от австрийската икономическа група Соравия.

Сделката е елемент от дългосрочната стратегия на Първа инвестиционна банка за намаляване на нелихвоносните активи и по-нататъшно подобряване балансовите позиции на банката и финансовите ѝ съотношения, се казва в събщението.

Акциите на „Първа инвестиционна банка“ АД поевтиняват с 40,6% за последните 12 месеца до 3,54 лв. за акция и 389,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още