IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ: Възможността за емисия на нов дълг е предлагана и одобрявана няколкократно

Предложението за издаване на дълг до 2 млрд. лв. чрез промяна в устава на банката представлява част от обичайните дейности на всяка публична компания

10:06 | 14.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ПИБ: Възможността за емисия на нов дълг е предлагана и одобрявана няколкократно

Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) използва правото си на отговор и пояснява, че искането, отправено към общото събрание на акционерите, за удължаване на срока, в който се предвижда възможност за емисия на дълг до 2 млрд. лв. чрез промяна на устава, представлява част от обичайните дейности на всяка публична компания.

„Това е възможност, която е отправена като предложение към Общото събрание на акционерите и произлиза от устава на банката“, пише в правото на отговор, разпространено до медиите.

Третата по големина банка на българския пазар пояснява, че предложението е във връзка с публичния ѝ статут, като представлява част от обичайните дейности на всяка публична компания.

„От 2007 г. същото предложение към Общото събрание на акционерите е предлагано и одобрявано няколкократно. Тази опция дава възможност през следващите пет години банката да емитира дълг до размера на 2 млрд. лв.“, допълват от ПИБ.

Както и Investor.bg подчерта, предложението се прави, защото предишният 5-годишен период, в който Управителният съвет на банката с разрешение на Надзорния съвет можеше да емитира дългови ценни книжа до 2 млрд. лв., изтича през тази година.

За да бъде удължен, срокът трябва да залегне в устава на банката, който може да бъде променен след одобрение на общото събрание на акционерите на публичната компания.

От началото на годината акциите на ПИБ поевтиняват с 14,67% до лв. за брой и 1,844 лв. и 202,84 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още