IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ запозна миноритарните акционери с финансовите резултати на банката

От ръководството увериха, че банката изгражда стабилни капиталови излишъци

14:10 | 11.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Ръководството на ТБ Първа инвестиционна банка (ПИБ) проведе среща с миноритарните акционери, на която им представи текущите финансови резултати на банката към края на месец септември 2016 г.

„От началото на година ПИБ е заделила провизии на стойност 140 млн. лв. С тях банката изгражда стабилни капиталови излишъци“, обявиха от кредитора.

ПИБ отчита стабилен ръст на печалбата преди данъчно облагане, която достига 61,3 млн. лв., като оперативната печалба на банката е в размер на 201 млн. лв.

Капиталовата адекватност на банката към 30 септември 2016 г. Е 15,35%, което показва превишение на собствения капитал над изискваните 13,5%. 

На срещата присъстваха Васил Христов, главен изпълнителен директор (CEO) на банката, Димитър Костов - главен директор Риск (CRO) и Живко Тодоров, главен финансов директор (CFO).

Припомняме, че неконсолидираният финансов отчет на банката показа, че ПИБ е на загуба от 38,5 млн. лв. през третото тримесечие на годината, като намалява печалбата за деветмесечието на 55,068 млн. лв. спрямо реализираната печалба от 93,552 млн. лв. към края на първото полугодие.

След потърсен коментар от Investor.bg от банката обясниха, че през третото тримесечие в изпълнение на плана за изграждане на стабилни капиталови буферибанката е взела допълнителни мерки.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„Бяха начислени допълнителни обезценки, в размер на 97 млн. лв., като към 30 септември общо начислената обезценка възлиза на 861,1 млн. лв.“, посочиха от финансовата институция.

Така покритието на кредитния портфейл с обезценка достигна 14,9% (при 10,76% за банковата система). "Това е резерв срещу евентуални загуби, но при благоприятно развитие на кредитните експозиции (погашения, увеличение на стойността на обезпеченията) ще се реинтегрира в печалбата на банката", коментираха от ПИБ.

След проведения през лятото преглед на активите от банката посочиха, че работят върху начисляване на обезценка и мерки по облекчаване на кредитния риск (събиране на вземания, увеличение на стойността на обезпеченията или допълнително обезпечаване).

От началото на годината акциите на ПИБ поскъпват с 27,86%, а за последните 12 месеца ръстът достига 28,51%. Пазарната капитализация е 303,93 млн. лв.
 

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още