IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се Топливо да придобие длъжника си Синергон Петролеум

Продавач ще бъде Синергон холдинг, ако акционерите одобрят сделката

12:31 | 21.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Акционерите на Топливо ще гласуват дали да придобият собственика на бензиностанциите SNG и да зареждат в тях като в свои.&nbsp;<em>Снимка: synergon.bg</em></p>

Акционерите на Топливо ще гласуват дали да придобият собственика на бензиностанциите SNG и да зареждат в тях като в свои. Снимка: synergon.bg

Ръководството на Топливо АД планира придобиването на Синергон Петролеум ЕООД от компанията майка Синергон холдинг АД, става ясно от поканата за общо събрание на акционерите, свикано за 20 ноември 2015 г. от 9:30 ч. Поканата е обявена чрез БФБ-София и съдържа две точки.

Предвижда се Топливо АД да придобие всички притежавани от Синергон холдинг АД 110 000 дяла в капитала на Синергон Петролеум ЕООД срещу сумата от 1 468 000 лв. Синергон холдинг АД е мажоритарен акционер и в двете дружества (Топливо и Синергон Петролеум). Цената от 1 468 000 лв. е на база на оценка от независимия оценител Брайт–Консулт ООД.

Също така се предвижда акционерите на Топливо АД да овластят Съвета на директорите на дружеството да увеличи капитала на Синергон Петролеум ЕООД от 110 000 дяла, всеки с номинал 10 лв., на 21 100 000 лв. (разпределени в 2 110 000 дяла). Увеличението с 20 млн. лв. ще бъде записано изцяло от Топливо АД на части в срок от 2 години.

Интересното е, че Топливо АД е най-големият кредитор на Синергон Петролеум ЕООД с 16,5 млн. лв. вземания „към днешна дата“, е записано в мотивирания доклад за предлаганата сделка. Записано е също, че Синергон Петролеум ЕООД има задължения за 29,479 млн. лв. към 30 септември 2015 г.

Може би Топливо АД ще приспадне вземанията си от Синергон Петролеум ЕООД (16,5 млн. лв.) и ще добави 3,5 млн. лв. свеж ресурс и така ще направи вноската си от нови 20 млн. лв.

„На Синергон Петролеум ЕООД предстои изпълнение на инвестиционна програма с оглед отговаряне на изискванията и стандартите, които постави конкуренцията. Първата част от програмата е строителство на модерна бензиностанция на входа на гр. София, на бул. Владимир Вазов. Синергон Петролеум ЕООД е затруднен да изпълни програмата поради недостиг на финансови средства“, пише в мотивирания доклад.

Синергон Петролеум ЕООД отчита 1,73 млн. лв. загуба за 2014 г. спрямо печалба от 572 хил. лв. за 2013 г., но общият резултат в раздел „Финансов резултат“ е -2,7 млн. лв. към 31 декември 2014 г. Тогава дружеството е имало основен капитал от 550 хил. лв. и благодарение на резерва от последващи оценки на активите и пасивите за 3,02 млн. лв., собственият капитал е на плюс 871 хил. лв.

През септември тази година стана ясно, че Синергон холдинг АД е увеличил капитала на Синергон Петролеум ЕООД двойно до 1,1 млн. лв.

В мотивирания доклад е записано, че сделката е в интерес на свързаните с нея страни. Една от основните дейности на Топливо АД е доставка, съхранение и търговия с газ пропан-бутан, течни горива, нефтопродукти. Основната дейност на Синергон Петролеум ЕООД е доставка, съхранение, дистрибуция и търговия с газ пропан-бутан, течни горива и нефтопродукти. Дружеството оперира бензиностанции с марка SNG. Топливо АД внася газ пропан-бутан в България, а най-големият му купувач е Синергон Петролеум ЕООД, което го продава на дребно.

През 2008 г. от Топливо АД са отделени активите, които реализират газта на дребно по наличните бензиностанции, като за целта е създадено новото дружество Синергон Петролеум ЕООД.

„Стойността на продадените активи на Синергон Петролеум ЕООД е висока, а силната конкуренция в брашна не позволява достигане на високи надценки и печалба, които биха позволили активите да бъдат откупени в нормални срокове – 6-8 г. През изтеклите 7 г. Синергон петролеум ЕООД обслужи значителна част от дълговете към Топливо АД, но към днешна дата те възлизат на 16,5 млн. лв., поради което считаме за целесъобразно, че активите следва да се върнат обратно в патримониума на Топливо АД“, пише в мотивирания доклад за сделката към поканата за общото събрание на акционерите на Топливо АД.

Приходите на Синергон Петролеум ЕООД за 2014 г. са 162,3 млн. лв. и намаляват с 20,37 млн. лв. спрямо 2013 г. Според интернет страницата на Синергон холдинг АД в активите на Синергон Петролеум ЕООД влизат 30 бензиностанции, газостанции и складове за продажба на дизелово гориво, бензин, газ и автоаксесоари, както и един данъчен склад за съхранение и обработка на втечнен газ в кв. Кремиковци, София.

Акционерите на Топливо АД ще гласуват и по още една точка, която е първа в дневния ред, а именно - промяна на решението за обратно изкупуване на собствени акции, взето на 24 септември 2014 г. Предвижда се минималната цена да бъде свалена на 3,5 лв. от 5 лв. първоначално, а максималната да бъде 10 лв. на акция спрямо първоначално приетите 12 лв.

От протокола от общото събрание на акционерите на Топливо АД, проведено на 15 юни 2015 г., стана ясно, че дружеството не може да купува от собствените си акции, защото цените били под 5 лв. и ръководството е отправило запитване до Комисията за финансов надзор как да процедира при тази ситуация.

Интересното е, че цените под 5 лв. не са новост за дружеството и те е трябвало да бъдат взети предвид при решението на общото събрание.

За първи път за обратното изкупуване се споменава през юни 2014 г., когато цените на акция са между 3,7 и 4,5 лв.

Самото събрание за обратно изкупуване на цени между 5 и 12 лв. е насрочено през август 2014 г., като последната сделка преди това е при цена от 4,3 лв. от 1 август 2014 г. Тоест ръководството на дружеството е предлагало решения при цени под 5 лв. за акция.

В поканата за събранието, свикано за 20 ноември 2015 г., в точката за промяната на параметрите на изкупуване, е записано, че тя се прави във връзка с „междувременно променилите се пазарни условия, изразяващи се в спад в цената на акциите на Топливо АД.“

Последната сделка с акции на Топливо АД е при цена от 3,87 лв. за ценна книга, най-добрата цена "купува" в края на търговската сесия на 20 октомври 2015 г. е при цена от 3,711 лв., а най-ниската цена "продава" е при 4,1 лв.

Акциите на Топливо АД поевтиняват с 31,16% в последните 12 месеца до 3,87 лв. на акция и пазарна капитализация от 20,96 млн. лв. За сравнение - най-високата цена по позицията е 37,3 лв. за ценна книга от 2007 г., а най-ниската от началото на кризата е 1,41 лв. от 2012 г. По-ниска е била само цената през 2001 г., когато е имало сделки между 1 лв. и 6,5 лв. за ценна книга.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в капитала на Топливо АД и Синергон холдинг АД.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още