Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

По-ниската цена на газа може да крие чек за 16 млн. лв. за „Неохим“

По-важното е, че в най-лошия случай торовият завод би спестил 32 млн. лв. през 2020 г., а в най-добрия - дори над 64 млн. лв

По-ниската цена на газа може да крие чек за 16 млн. лв. за „Неохим“

Ръководството на "Неохим" - Димитровград винаги е заявявало, че основният въпрос за него е сигурността в доставките и цената на газа. Снимка: БГНЕС

Може би най-добрият пример за ефекта върху бизнеса в страната ни от договорените нови, по-ниски цени на внасяния от Русия газ, показват тримесечните отчети на торовия завод „Неохим“ АД в Димитровград.

Той е похарчил 160,96 млн. лв. за природен газ през 2019 г. От тях 40,55 млн. лв. са похарчени през периода октомври-декември 2019 г. На 9 август 2019 г. дружеството обяви старта на годишен планов ремонт, а на 18 септември стартира производството, затова дружеството е ползвало газ и през една трета от месец септември.

Ако приемем, че на дружеството трябва да му върнат 40% от посочените 40,55 млн. лв. разход за октомври-декември то това са 16,22 млн. лв. Сумата е толкова голяма, че би извела дружеството на печалба вместо консолидираната загуба от 13,5 млн. лв. за 2019 г.

Припомняме, че след натиск от Европейската комисия Газпром намали цената на природния газ за България с малко над 40%, и то със задна дата от 5 август 2019 г.

Ако през 2019 г. заводът е изхарчил за газ 161 млн. лв., а през 2020 г. трябва да плати с 40% по-малко, това са цели 64,4 млн. лв. Но все пак трябва да се отбележи, че цената за всички месеци до август 2019 г. ще бъде определяна месец за месец на база котировките на пазара на европейските хъбове, цената на петролните деривати, курса на долара и други фактори, както уточни министърът на енергетиката Теменужка Петрова.

Неохим АД


Журналистката Галина Александрова обясни пред Bloomberg TV Bulgaria, че реалното намаление за потребителите ще бъде около 20%.

Ако то наистина е от 20%, „Неохим“ АД ще получи обратно около 8 млн. лв., което все пак би оставило дружеството на загуба от 5,5 млн. лв. за 2019 г.

Съответно, намалението за 2020 г. би било около 32 млн. лв. на база платените през 2019 г. 161 млн. лв. за приороден газ. Това би било достатъчно дружеството да излезе на печалба спрямо загуби от 13,5 млн. лв. за 2019 г. и 21 млн. лв. консолидирана загуба за 2018 г.

През 2019 г. „Неохим“ АД има разходи за 273,6 млн. лв., а разходите му за газ са с дял от 59% от всички разходи. Високи са и разходите за транспорт, въглеродни емисии, горива и електроенергия.

При всички случаи отчетите на „Неохим“ АД ще бъдат лакмус за реалното намаление в цената на газа и за това какви суми ще бъдат възстановени, защото компанията представя тримесечни отчети с разбивка на разходите по пера, включително за природен газ. Ръководството на "Неохим" - Димитровград винаги е заявявало, че основният въпрос за него е сигурността в доставките и цената на газа.

Вероятно новината от 3 март за намалените цени на газа доведе до ръст в цената на акциите на Неохим АД с 62,5% до 26 лв. за акция в подновената след празника сесия в сряда. Нещо повече, търговията отвори с ръст в цената от над 118% до 35 лв. за акция, но последва охлаждане. Въпреки това дневният ръст остава гигантски за най-новата история на фондовата ни борса.

Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
"Еврохолд" с консолидирана брутна загуба от 6,7 млн. лв. за второто тримесечие