Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

По-силният ръст на разходите изяжда от печалбата на ФНИБ за деветмесечието

Компанията губи наемател в една от офис сградите си, но е намерила друг за друга сграда

По-силният ръст на разходите изяжда от печалбата на ФНИБ за деветмесечието

Снимка: Pixabay

По-силният ръст на разходите изяжда от печалбата на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ към края на третото тримесечие.

Приходите на дружеството се увеличават към края на септември до 5,958 млн. лева от 5,337 млн. лева към края на септември 2020 г. Ръстът достига 11,63 млн. лева, вижда се от отчета му, публикуван чрез Бюлетин Investor.

Основното перо на приходите – от продажби на услуги (т.е. от наеми на площи), намалява за периода до 5,1 млн. лева от 5,276 млн. лева година по-рано, след като дружеството изгуби един наемател в офис сградата си в „Бизнес парк София“ – „Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис“ ЕООД. Така заетостта в сградата падна до малко над 50%, а основните наематели вече са “ИЕксЕлСървис България” ЕАД и „СИ 3 АЙ ЕВРОПА” ЕООД.

Още по темата

Компанията обаче е намерила още един наемател за първата си сграда в „София Тех Парк“ – „СОФТУЕР АГ ДИВЕЛЪПМЪНТ ЦЕНТЪР БЪЛГАРИЯ“ ЕООД. Договорът за наем е сключен за 5 години. В сградата вече се настани „РОБЕРТ БОШ” ЕООД. С двете компании дружеството на практика е отдало една четвърт от сградата.

Към момента сградата има разрешение за ползване на подземните етажи, всички общи части и офис площите от 5 до 9 етаж. Останалите етажи предстои да бъдат завършени.

Дружеството строи и още една сграда в научно-технологичния парк.

Промени има и при наемателите в основния актив на „Фонд за недвижими имоти България“ – офис сградата „Камбаните“. Основни наематели в сградата са „Модис България“ ЕООД с 6,312.59 кв.м., "Дайната България" ЕООД с 1,489.48 кв.м. и "Коника Минолта" с 845.90 кв.м. Общо отдадените паркоместа са 179, от които 61 в подземния паркинг. Наемател на ресторанта е "Виктория ЖИ 2011" ЕООД.

„Модис България“ е освободил част от офис на партера, като помещението е наето от „Частна Детска Градина Детска Академия“ ООД с цел на това място да бъде създадена детска градина, обслужваща служителите в сградата

Разходите на дружеството към края на септември възлизат на общо почти 3,1 млн. лева спрямо 2,1 млн. лева година по-рано, като ръстът достига над 49%. Основен тласък на повишението дава балансовата стойност на продадени активи, която достига 759 хил. лева при 42 хил. лева година по-рано.

Над 5 пъти нарастват разходите за материали – до 37 хил. лева от 7 хил. лева. Разходите за амортизации нарастват до 19 хил. лева от 15 хил. лева година по-рано. Разходите за възнаграждения и външни услуги обаче намаляват.

Общо 2,7 пъти нарастват разходите за лихви към края на септември спрямо края на септември 2020 г. – до 492 хил. лева от 183 хил. лева.

През третото тримесечие на 2021 г. вътрешните източници на ликвидност отбелязват увеличение в пасивите, за разлика от активите, където се наблюдава намаление, посочва дружеството. В основата на тези изменения стоят намалението на паричните средства в активите, а при пасивите – увеличенията на задълженията към обслужващото дружество, начислени задължения свързани със строителството на новата сграда в „София Тех Парк“.

Външните източници на ликвидност са собственият капитал и инвестиционните заеми. Компанията има сключени два договора за кредит с „Юробанк България“ (Пощенска банка). Първият е за срок от 10 години и е в размер на 11 млн. лева за финансирането на офис сграда до „Камбаните“. Общо непогасената главница към края на периода е 5,728 млн. лева.

Вторият кредит е за срок до ноември 2029 г. и е за 41 млн. лева, като е предназначен за финансиране строителството на последната офис сграда в „София Тех Парк“. Към края на отчетния период са усвоени 28,7 млн. лева от него.

„Фонд за недвижими имоти България“ отчита нетна печалба в размер на 2,882 млн. лева към края на септември спрямо 3,278 млн. лева година по-рано, което представлява спад от 12%.

В последната година акциите на дружеството поскъпват с 30,49%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX мина в отстъпление и пак падна близо до границата от 640 пункта