Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Посещенията при бизнеса впечатлиха най-много учениците в образователна програма на КФН

Програмата е част от инициативите за повишаване на финансовата грамотност на населението

Посещенията при бизнеса впечатлиха най-много учениците в образователна програма на КФН

Снимка: Комисия за финансов надзор

Участниците в тазгодишното ХV-то издание на образователната програма  “Небанковият финансов сектор в България” дадоха висока оценка за проведеното обучение и изразиха най-добри впечатления от практическата част със срещи с бизнеса, съобщи Комисията за финансов надзор.

Според учениците знанията, които са придобили за небанковия сектор в България, са изключително полезни за бъдещата им кариерна ориентация. От комисията посочват, че децата били най-впечатлени от посещенията при бизнеса, от срещите им с млади и компетентни хора в модерни офиси, което е повлияло някои да променят плановете си за бъдещето си образование. 

Учениците и техните преподаватели бяха обучавани от 3 до 7 юли 2017 г. по специално разработена програма от теоретична част и практически занимания, организирана от Комисията за финансов надзор (КФН), фондация „Атанас Буров” и Министерството на образованието и науката (МОН). Тази година участниците бяха 23-ма, от които 3-ма придружаващи учители и 20 ученици от средните училища с икономически и финансов профил в страната.

На официална церемония участниците в програмата бяха приветствани от Ангел Джалъзов – заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров". Присъстваха експерти и служители на комисията, на фондац ия „Атанас Буров”, и на Министерството на образованието и науката (МОН).

Още по темата

Виолина Маринова изрази увереността си, че образователната програма „Небанковият сектор в България” е помогнала на участниците в нея да разберат повече за небанковия финансов сектор в България, да се запознаят с дейността на капиталовия , застрахователния и пенсионоосигурителния пазар, да се ориентират в желанието си как да продължат образованието си. Тя запозна учениците с обученията и стажовете, които фондация „Атанас Буров” организира за студенти и ги покани в бъдеще да се включат в тях. „Най-важното е да изберете тази професия, която ще ви носи удовлетворение, така че да работите с желание и с мерак. И ви го пожелавам от сърце!”, каза тя.

В приветствието си към младите участници Ангел Джалъзов изрази увереност, че програмата е била важна за бъдещото кариерно ориентиране на учениците и подчерта, че повишаването на финансовата грамотност е стратегически приоритет на КФН.

Разнообразните и интересни презентации, представени от експертите на КФН и от бизнеса, запознаха младите хора с принципите и механизмите на капиталовия, застрахователния и осигурителния пазар. Теоретичните знания бяха допълнени с практически занимания „на място“ в Централния депозитар и в Българската фондова борса, във Финансовата група „Карол”, Застрахователното дружество „ДЗИ” и Пенсионно осигурителното дружество NN. Учениците посетиха и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Те видяха как се търгува на фондовата борса „online“, запознаха се с дейността на различните дирекции в една застрахователна компания и със сложните анализи и прогнози, които се извършват, за да се инвестират осигурителните вноски по „втория стълб“ на пенсионното осигуряване.

Тази едноседмична програма за ученици е единствената по рода си в страната, която се организира вече 14-та година, от основаването на КФН. Тя осигурява отлична възможност за кариерно ориентиране на младите хора и повишава финансовата им грамотност, което е стратегически приоритет на Комисията. Инициативите по повишаване на финансовата грамотност на хората са част от стратегията на КФН за защита на потребителите, тъй като финансово грамотните потребители извършват по-информиран и по-правилен избор измежду необятните финансови услуги, предлагани в нашето съвремие. Увеличаването на знанията за небанковия финансов сектор в страната помага за реализирането на стабилна връзка между образованието, институциите и бизнеса.
 

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Срокът за приемане на търговото за "Свилоза" е 7 януари