Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Премийният приход на Евроинс нараства с близо 32% през първото полугодие

Дружеството реализира печалба от 138 хил. лв.

Премийният приход на Евроинс нараства с близо 32% през първото полугодие

Снимка: Архив Ройтерс

През първото шестмесечие на 2017 година “ЗД Евроинс” АД отчита брутен премиен приход от 73,7 млн. лв., или ръст от 31,6% спрямо същия период на 2016 г., показва междинният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

Този резултат е вследствие на осезаем дял на премийния приход по директен бизнес по застраховане в размер на 95,1%, за сметка на дела на активно презастраховане, равняващ се на 4,9% от общия премиен приход. Нетните спечелени премии за първите шест месеца на 2017 година възлизат на 55,3 млн. лв., което представлява ръст от 6,75% спрямо същия период за 2016 г.

През първото шестмесечие на 2017 г. Евроинс реализира печалба в размер на 138 хил. лева. За периода от началото на януари до края на юни най-голям дял в портфолиото на компанията продължават да заемат автомобилните застраховки “Каско на МПС” (17,1%) и “Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” (48,5%), или общо 65,6% от премийния приход, намалявайки своя относителен дял спрямо другите видове застраховки. 

ЗД Евроинс АД
Възникналите претенции, нетни от презастраховане, през първото шестмесечие на 2017 година са в размер на 32,2 млн. лв. и отразяват сериозен ръст от 35,4% спрямо същия период на 2016 г.

Административните разходи за първото полугодие са 9,4 млн. лв. и са с 11% по-високи от същия период на 2016 г. 

Нетният резултат от инвестиционна дейност за първото шестмесечие на 2017 е положителен в размер на 2,3 млн. лв. 

Припомняме, че „Евроинс Иншурънс Груп“ АД отправи търгово предложение до останалите акционери на Евроинс. Предложената цена за една акция е в размер на 1,30 лева за една акция, която дружеството прие като справедлива. 

Евроинс Иншурънс Груп цели разширяване на пазарните позиции на Евроинс в България, като в средносрочен план си поставя за задача да постигне 8 до 10% пазарен дял в общото застраховане в страната, като се нареди сред първите пет застрахователя по пазарен дял в България.

Плановете на Евроинс Иншурънс Груп обаче включват отписване на Евроинс от регистъра на публичните дружества и прекратяване на търговията с негови акции на БФБ – София.

От началото на годината акциите на застрахователното дружество поскъпват с близо 63%, а през последните 12 месеца цената им се повишава със 111% при пазарна капитализация в размер на 20,933 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
БФБ внедри последното поколение на търговската платформа на Deutsche Börse