IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приети от синдиците на КТБ вземания на ФГВБ за над 3,7 млрд. лв. са оспорени

Лазар Илиев и Кристи Маринова публикуваха нови три списъка от Закона за банковата несъстоятелност

16:44 | 14.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Приети от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) вземания на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за над 3,7 млрд. лв. са оспорени пред съда чрез възражение. В същото положение и с големи суми са Дунарит АД, НУРТС България ЕАД, Commerzbank, Българска банка за развитие (ББР) и други.

Списъкът на приетите вземания, които са оспорени пред съда чрез възражение, е публикуван от синдиците по партидата на банката в Търговския регистър, заедно със списъка на приетите вземания, по които не са направени възражения, и списъка на неприетите вземания, за които е подадено възражение пред съда.

Трите списъка имат значение за реда, по който ще се изплащат вземанията на кредиторите при осребряване на масата на несъстоятелността.

Списъкът на приетите вземания, които са оспорени пред съда, е от 3 страници, като в него има 70 вземания на физически и юридически лица, някои от които имат повече от едно вземане.

Сред тях пред съда чрез възражение са оспорени приети вземания на ФГВБ за над 3,7 млрд. лв., на Дунарит за 84,9 млн. лв., на НУРТС за 46,7 млн. лв., на германската банка Commerzbank за около 13 млн. лв., на ББР за около 21,4 млн. лв. и др.

Документът на оспорените съдебно неприети вземания пък е с обем 13 страници и съдържа общо 232 вземания на физически и юридически лица. Списъкът е съставен съгласно претенцията, формулирани във възраженията, подадени чрез синдика до съда, поясняват синдиците.

Сред тях са вземания на БТК (52,4 млн. лв.), ДСК Управление на активи АД (19,6 млн. лв.), Пътстрой ООД (17,2 млн. лв.), Национален гаранционен фонд (13 млн. лв.), Агенция за приватизация на Сърбия (12,7 млн. лв.), Булгаргаз ЕАД (12,4 млн. лв.), Микрофинансираща институция Джобс ЕАД (8,5 млн. лв.), Министерство на земеделието и храните (1,4 млн. лв.) и др.

Списъкът с приетите вземания, които не са оспорени, е от четири части, от 173 страници с 7 924 записа.

Освен това след последните поправки в Закона за банковата несъстоятелност от края на април синдиците на КТБ вече ще публикуват редовния отчет за своята дейност в края на всеки месец, а не седмично, както беше до края на миналия месец.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 7 години
Е точно пък тия пари защо? Може да оспорят една част и то на хора, които са свързани с Василев, ама останалите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Mammita
преди 7 години
От кого са оспорени ако не е тайна? Да не е пак от онова измислено НПО на Цветан Василев - Ние, гражданите? Питам защото именно това беше целта на НПО-то на Василев. С него да оспорва всякакви цесии и да не позволява активите в КТБ, които не е успял да отмълне да преминат в ръцете на държавата. Само *** пример ще ви дам. Замислете се, дали изобщо сте чували някой от това НПО и онази Ахундова, да потърсят сметка на Василев какво се е случило с парите им? Нали уж са ощетени клиенти. Веднъж не са си позволили да кажат нещо срещу него и далаверите, които е въртял с парите им. Така че докато съществуват подобни измислени организации нищо няма да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
marto76
преди 7 години
Дано успеят да съберат някакви пари от пирамидата КТБ, но предполагам, че Цветан Василев е направил всичко по силите си за да замете следите по краденето на милиарди от негова страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още