Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Приходите на застрахователите спадат с 11% на месечна база през ноември

За 11-те месеца на 2015 г. компаниите отчитат премии за малко над 1,7 млрд. лв. и са платили обезщетения за 902 млн. лв.

През ноември общите брутни премийни приходи на застрахователните компании в България спадат с 11,2% на месечна база след първия им ръст от четири месеца през октомври.

В предпоследния месец на 2015 г. 30-те общозастрахователни дружества, 13-те животозастрахователни дружества и двете животозастрахователни кооперации реализират общ премиен приход в размер на 140,77 млн. лв. спрямо 158,5 млн. лв. през октомври, показват изчисленията на Investor.bg на база статистиката за застрахователния пазар, публикувана от Комисията за финансов надзор (КФН).

Графика: Изчисления на Investor.bg по данни на КФН

От януари до ноември 2015 г. брутните премии на застрахователните компании възлизат на малко над 1,712 млрд. лв., като растат с 8,8% на годишна база. Повишението продължава да се дължи преди всичко на животозастраховането, докато най-голям е абсолютният размер на премиите в общото застраховане.

За единадесетте месеца на годината 30-те общозастрахователни дружества записват ръст на премийните си приходи от 6,7% на годишна база до 1,36 млрд. лв. В абсолютно изражение става дума за 85,87 млн. лв.

Таблица: Изчисления на Investor.bg по данни на КФН

За същия период животозастрахователите генерират брутни премии за 352,5 млн. лв. Те са със 17,3%, или с 51,9 млн. лв. повече спрямо януари-ноември 2014 г.

Таблица: Изчисления на Investor.bg по данни на КФН

Премиите в общото застраховане продължават да се формират от задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, „Автокаско“, имуществените и здравните застрахователни продукти.

Към 30 ноември 2015 г. „Гражданска отговорност“ носи премийни приходи в размер на 514,5 млн. лв., или с 4,6% повече спрямо единадесетмесечието на 2014 г. По обем на премиите следва застраховката „Автокаско“. Тя бележи 11% годишен ръст до 434,4 млн. лв.

Повишенията при тези два продукта се дължат основно на ръста на продадените автомобили у нас, а не на увеличените цени. Все още се дискутира дали през 2016 г. стойността на „Гражданската отговорност“ ще се измени заради промените, които се предвиждат в новия Кодекс за застраховането. Сред тях са възможността за сключване на „Гражданска отговорност“ онлайн, без електронен подпис, и евентуалното отпадане на стикера, който се залепва на предното стъкло на автомобилите.

Още по темата

Основен дял в премийните приходи в сегмента „Общо застраховане“ заемат и имуществените застраховки. Обемът им към края на ноември 2015 г. се увеличава с 3,1% на годишна база, или с 6,9 млн. лв., до 231,9 млн. лв. Здравните застрахователни продукти пък носят общо 38,5 млн. лв. премии.

Силен относителен годишен ръст бележат и премиите по застраховки „Гаранции“ - от 481 хил. лв. до 3,56 млн. лв., „Разни финансови загуби“ - от 70,6% до 10 млн. лв., „Летателни апарати“ - от 86,7% до 10 млн. лв., „Кредити“ – 7,8% до 7,7 млн. лв.

В сегмента на животозастраховането най-голям е приходът от застраховките „Живот“ и рента. Той расте с 14,6% на годишна база до 254,3 млн. лв. Застраховките „Живот“, свързани с инвестиционен фонд, носят с 9,4 млн. лв. повече приходи спрямо ноември 2014 г., като обемът им нараства до 22,67 млн. лв. Относителният ръст при тях от 70,7% на годишна база свидетелства за нарасналото им търсене като алтернативен инструмент за спестяване на фона на ниските лихвени проценти по банковите депозити.

Здравните застраховки, които се предлагат от животозастрахователните дружества, носят с 19,7% повече приходи от края на ноември миналата година до 25,73 млн. лв. Търсенето на застраховки „Заболяване“ се формира най-вече от корпоративните клиенти с цел защита на служителите, тъй като цената на индивидуална основа за физически лица, например, е по-висока.

През 11-те месеца на 2015 г. акумулираните премии по „Женитбена и детска застраховка“ са с 9% повече спрямо същия период на миналата година до 9,4 млн. лв.

За единадесет месеца индустрията е изплатила общо обезщетения в размер на 902,2 млн. лв. Това е с 6,1% повече спрямо януари-ноември 2014 г. 778,7 млн. лв. са изплатените претенции от 30-те общозастрахователни компании, докато в животозастраховането обемът им възлиза на 123,6 млн. лв. Ръстовете на годишна база са от 6,2% и 5,7%, съответно.

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Дружество, свързано с форума за технологии и иновации WEBIT, се листва на BEAM