Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Провал на увеличението на капитала на Сирма груп холдинг АД

Не е достигнат минимумът за успех на увеличението чрез записването на поне 19 786 839 акции

Провал на увеличението на капитала на Сирма груп холдинг АД

Снимка: pixabay.com

Провал на увеличението на капитала на „Сирма груп холдинг“ АД. Минимумът за успех на увеличението чрез записването на поне 19 786 839 акции не е бил достигнат, съобщиха от компанията днес, след като крайният срок за плащане на записаните акции беше 15 февруари 2019 г.

Не се съобщава колко акции са били записани, но и тази информация нямаше да бъде определяща, защото традиционно средствата се превеждат по набирателната сметка в последния възможен ден. Съответно ако е било ясно, че увеличението може да бъде неуспешно, не са били преведени и пари, които са щели да бъдат преведени.

Все пак по набирателната сметка са постъпили суми, които ще бъдат възстановени в едномесечен срок. Разходите по увеличението на капитала са 42 143 лв., влючително 40 000 лв. за инвестиционния посредник ПФБК ЕООД и 2143 лв. за Централен депозитар.

Че успехът на увеличението е на кантар си пролича, след като компанията удължи подписката с 20 работни дни и крайният срок за записването вместо 21 януари 2019 г. стана 15 февруари 2019 г.

Голям проблем пред увеличението беше, че борсовата цена на вече издадените акции на „Сирма груп холдинг“ АД беше около 0,9 лв., тоест под емисионната цена от 1 лв. Така имаше стимул акции да се купуват от вече съществуващите по-евтини, а не от увеличението по-скъпи.

Още по темата

За да разберем кой би имал интерес да купува акции по 1 лв. от увеличението, а не с почти 10% по-евтино на пазара на съществуващи акции, трябва да анализираме различията между двата метода. Те се състоят в това, че при увеличението на капитала парите постъпват в дружеството, тоест компанията получава по 1 лв. на всяка нова акция, а при покупка на свободния пазар парите отиват в някой от старите акционери.

Затова интерес да запише акции от увеличението има някой, който иска парите да постъпят в дружеството. Това може да е член на мениджмънта и/или основен акционер, който е решил да има такова увеличение на капитала въобще, за да се финансират определени инвестиции на дружеството. Възможно е този някой да разполага с парите или да тегли кредит, включително срещу залог на съществуващи акции.

Вече бе обявено, че дружеството ще плати 2,2 млн. евро в тридневен срок от вписването на увеличението на капитала в Търговския регистър на „Ню Юръп Венчър Екуити Ел Пи" /правоприемник на инвестиционния фонд за рисково финансиране "Невек/“. Плащането е по повод покупката на 26,06% от капитала на "Онтотекст" АД, дъщерно дружество на "Сирма груп холдинг" АД. За момента като гаранция по сделката са заложени по 1 968 131 акции на Цветан Борисов Алексиев, Атанас Костадинов Киряков и Георги Първанов Маринов.

Георги Първанов Маринов  и Цветан Борисов Алексиев са основни акционери в "Сирма груп холдинг" съответно с дялове от 8,88% и 8,2%, а Атанас Костадинов Киряков е член на Съвета на директорите с дял от 4,85% към 30 септември 2018 г.

След неуспеха на увеличението на капитала възниква въпросът откъде ще се осигурят нужните 2,2 млн. евро за плащането.

Шансът на „Сирма груп холдинг“ АД да осъществи увеличение е да направи обратен сплит на капитала, като реално намали броят на акциите си двойно. Тогава пазарната цена на една акция би се повишила при равни други условия от 0,9 лв. на 1,8 лв. за акция. Тогава дружеството ще може да увеличи капитала си, при например 1 лв. за акция и вече бидейки с емисионна цена под пазарната цена, ще има шанс да привлече средства.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
6
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Искам да попитам за последния параграф от статията, какви са условията като се прави такъв обратен сплит ? Ако може да се съединяват акции на воля и след това печатат и пускат нови на по-ниска цена става просто кражба от парите на предишните инвеститори на е ли така ?
0
 
9
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ама всяка инвестицията в акции очаква някаква доходност.Няма изненада,не виждам и драма при 0.01 лв дивидент какво повече да очакваш от нова емисия?!?!?
0
 
32
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Това беше много прибързан и погрешен начин да се съберат парите за сделката с Онтотекст. Сменете си финансовите консултанти !
2
 
45
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Чекайте сега, другаре, не беше ли предишната емисия на цена 1.20 с гръмки обещания за тлъсти дивиденти ? Въпреки невероятното разрастване на бизнеса, всеки вложил 1.20 е загубил около 30 ст. са 2г., а тук се търсят нови балъци, пардон - инвеститори. Този път дори без напоително интервю в любимата медия - все едно да ловиш шарани на гола кука. А колко по-просто стават нещата без всякакви извращения като обратни сплитове - пускаш едни привилигировани акциийки за 3г. по условие Х %-та от печалбата да е само за тях. Раздаваш 20 ст. дивидент последната година, дигаш борсовата цена над 1.20 после събираш мрежата и се заравяш на дъното за 4-5г., като преди това за всеки случай ги обръщаш в обикновени. Все пак по тези географски ширини и дължини основно право на инвеститора е да инвестира, т.е. да си даде парите, а на емитента - да ги прибере срещу сочни обещания, нали така ? Нек'ъв тук долу риве (не е лично, да уточня), че не му дали 1 ст. дивидент. Може ли да се издребнява до толкова сега. Те 'фърлили по 1'20 като пенсионер на телефонен милиционер през терасата, сега рИвЪт за 1 ст... ееееее няма мащаб, на дребно се мисли. Затова крета борсата !
6
 
56
 
2
преди 4 месеца
Ръководството на Сирма груп холдинг АД е изключително нагло и за 2018 отказа да даде дивидент и само прибра печалбата без да даде и стотинка на балъците имали неблагоразумието да купят акции на холдинга. Явно сега е време наглите лъжливи меринджеи да посрещнат последствията от своите действия.

Още от Новини и анализи
Акциите на „Сирма Груп Холдинг“ отчитат нови ръстове в цената си