IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пускат 20% от Спиди при минимална цена от 51,5 лв.

Предлагането започва на 14 ноември, компанията се оценява на между 76 и 81,5 млн. лв.

17:33 | 07.11.12 г. 7
Пускат 20% от Спиди при минимална цена от 51,5 лв.

Предлагане на 20% от Спиди ЕАД при минимална цена от 51,5 лв. ще започне от 14 ноември 2012 г., съобщиха от дружеството на пресконференция. Посредник по предлагането е Карол, като Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на посредника, уточни, че то ще е в рамките на 8 работни дни в ценовия диапазон между 51,5 лв. и 55 лв. на акция.

Това дава оценка на компанията 76,3 – 81,5 млн. лв.

„Водени са предварителни разговори, като след достигане на 20% свободно търгуеми акции няма да се предлагат нови количества книжа“, заяви Рабаджийски.

Предлагането няма да е записване с букбилдинг или аукцион, а сделки в условията на свободна търговия.

Основният акционер Валери Мектупчиян сподели, че се очаква печалба от 7,7 млн. лв. за 2012 г., което значи, че продажбата на акциите е при коефициент цена/печалба 9,89-10,55.

„Предлагаме акция със стабилна дивидентна доходност в размер на 50-60% от печалбата годишно, също така търсим партньорство в лицето на нови инвеститори, които в бъдеще да ни подкрепят при планове за развитие, например с експанзия в Румъния. Не на последно място предлагаме и възможността за изход от инвестицията при продажба на цялата компания, което е логично при достигане на определено ниво на развитие“, сподели Мектупчиян.

Инвестиция в Румъния се оценява на между 8 и 15 млн. евро, като за момента няма компания, която да бъде купена и потенциална сделка няма, сподели собственикът на Спиди.
Дружеството обаче вече се фокусира върху Румъния, където има център. Друг център пък компанията има Солун, Гърция.

Делът на компанията е 37% при вътрешните куриерски услуги, като основни конкуренти са Еконт за местния пазар и DHL и TNT за международния.

Спиди има партньорство с международната DPD, което и дава възможност да заеме трето място при международните пратки, които вече имат дял от 8% в приходите й.

Компанията има над 500 собствени транспортни средства и за нея работят над 1 200 служители и агенти.

По отношение на въпрос от анализатор за бонусите, изплатени през деветмесечието на 2012 г., от Спиди отговориха, че подобен бонус е изплатен и през 2011 г. в края на годината и на годишна база няма да има съществен ефект. Бе даден пример, че през октомври 2012 г. за първи път е мината границата от 5 млн. лв. приходи от куриерски услуги, като това ще доведе до бонуси за служителите.

Целият куриерски пазар расте, а ние просто растем малко по-бързо, уточни Мектупчиян.

Спиди ЕАД отчита 46% ръст на приходите от куриерски пратки за чужбина до общо 2,87 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г. Общите консолидирани продажби се увеличават с 12% на годишна база до 38,6 млн. лв. за януари-септември 2012 г. Повишението на приходите от пратки в страната е с 13% до 34,2 млн. лв., а другите приходи намаляват с 46% до 1,5 млн. лв

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
"Целият куриерски пазар расте, а ние просто растем малко по-бързо, уточни Мектупчиян."Интересно, защо е решил да се раздели с 20% от бързо растящата компания??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Т.е. - дивидентна доходност от около 5%. За мен това - не е оферта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
lionboy
преди 11 години
А защо не, поне проспекта и финансовите показатели не изглеждат зле. Нека видим какво ще направят фондовете, защото май те са таргета, но тогава за нас може и да е късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Poncho
преди 11 години
И мен не ме грабва, но да не се заричам - може да изскочи някоя спекулка. Поне посредника им бива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Аз лично ще се въздържа от покупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още