IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа инстанция отхвърли иск срещу удължаване на облигации на Интеркапитал АДСИЦ

Искът е заведен от ИД Капман Капитал, който е против разсрочването на облигациите на дружеството

09:45 | 05.08.11 г. 1
Първа инстанция отхвърли иск срещу удължаване на облигации на Интеркапитал АДСИЦ

Софийски градски съд е отхвърлил иска на ИД Капман Капитал АД за прогласяване на нищожност, съответно отмяна на решението на извънредното Общо събрание на облигационерите по емисията на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, проведено на 6 август 2010 г., съобщи АДСИЦ-ът чрез БФБ-София.

Решението на съда е на първа инстанция. С него съдът потвърждава законосъобразността на решението на общото събрание на облигационерите, по силата на което условията и сроковете за изплащане на задълженията по облигационния заем бяха предоговорени, а именно срокът на емисията тригодишни облигации на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ бе удължен с още три години до 14 август 2013 г.

Според решението на съда за такова удължаване не е необходимо съгласието на всички облигационери.

Лихвата по облигационния заем в размер на 5 млн. евро бе вдигната от 9% на 9,5% на годишна база. Лихвата, дължима към 14 август 2010, бе изплатена на тази дата при стария лихвен процент. Тогава бяха погасени и 500 хил. евро главница, или 10% от емисията и тя вече е за 4,5 млн. лв.

От 14 февруари 2011 г. АДСИЦ-ът започна погасяване на по 125 хил. евро на всеки три месеца, като на падежа на 14 август 2013 г. трябва да се погаси остатъка от 3,25 млн. евро.

Емитентът се задължи да учреди обезпечение под формата на застраховка към Евроинс АД, покриваща риска от неплащане на лихви и главница за новия срок на емисията, каквато застраховка беше сключена.

Трябваше да бъде учредена и втора по ред ипотека върху 7 836 кв. м. търговски площи в к.к. Марина Кейп, гр. Ахелой (което е основният актив на дружеството) в полза на довереника на облигационерите ТБ Инвестбанк АД, която освен това държи 15,5% от капитала на АДСИЦ-а.

За последните 12 месеца книжата на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ поевтиняват с 67% до 1 лв. за акция и 6 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ - облигации(4ICA)

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
bertram
преди 12 години
Капман по-добре да крепят 'ония позиции' ... скоро не съм чувал по радиото реклама колко над сто % са реализирали техните вложители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още