IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият транш от акциите на Телелинк може да бъде пуснат през юни

Ръководството няма конкретно измерими индикации за съществени негативни ефекти върху финансовото състояние и планираното развитие на групата

08:42 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Първият транш от акциите на Телелинк може да бъде пуснат през юни

Продаващите акционери планират да предложат първия транш от акциите си в „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД през юни 2020 г., става ясно от съобщение на компанията, публикувано чрез „Българска фондова борса“ АД.

След одобрено допълнение към проспекта за допускане на емисията акции на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД (ТБС Груп) до търговия на регулиран пазар, потвърдено с решение на Комисията за финансов надзор от 26.03.2020 г., дружеството е получило покана за определяне на дата за стартиране на търговия на Българска фондова борса (БФБ), се казва в съобщението.

„Въз основа на полученото одобрение възнамеряваме да актуализираме процедурата за продажба и да предложим първи транш от предлагането при първа подходяща възможност“, заяви изпълнителният директор ТБС Груп Иван Житиянов. „Предвид ситуацията на продължаващо извънредно положение във връзка с COVID-19, планираме да започнем предлаганего през м. юни, като се надяваме, че това ще осигури достатъчно време за нормализиране на положението и спокойна подготовка на Дружеството и инвеститорите”.

Въпреки ситуацията към настоящия момент ръководството няма конкретно измерими индикации за съществени негативни ефекти върху финансовото състояние и планираното развитие на бизнеса и финансовите показатели.

Като организация с развита ИТ инфраструктура и висока степен на дигитализация на процесите, Групата провежда ефективна работа от дистанция. Взети са и всички необходими мерки за безопасност и резервно осигуряване при работа на място и полеви дейности. На тази основа е осигурена непрекъснатост на работния процес при максимално запазено ниво на ефективност.

„Настоящата ситуация илюстрира ясно полезността на предлаганите от ТБС решения, като прави гъвкавите корпоративни мрежи, дигитализацията и резервното осигуряване на данните и процесите и средства за дистанционно обслужване и колаборация по актуални от всякога“, коментира Житиянов.
„Кризата с COVID-19 безспорно е негативно явление и е трудно да говорим за извличането на ползи от нея от морална гледна точка. Въпреки това считаме, че тя ще допринесе за нарастващо осъзнаване на ползите и интереса към продуктите и услугите, които предлагаме.“

Дружеството ще продължи да следи отблизо развитието на епидемията от COVID-19 и нейните последици, както от гледна точка на дейноста на Групата, така и с оглед на изпълнимостта на сроковете и дейностите по планираното предлагане. В тази връзка, ръководството запазва готовност за тяхното адаптиране при необходимост и своевременното предоставяне на информация с цел защита на интересите на заинтересованите инвеститори", се казва още в цялото съобщение.

Още през януари 2020 г. компанията премина към идеята за предлагане на два транша на общо до 30% от компанията.

Първо от 27 януари 2020 г. трябваше да се предложат 14% от акциите, или до 1 750 000 акции, в продължение на 5 работни дни. След това през втората половина на септември 2020 г. трябваше да се предложат още 16% от акциите, или до 2 000 000 броя, както и непродадените през януари.

Минималната цена и в двата транша трябваше да бъде не по-ниска от 7,6 лв. на акция, но цената във втория транш може да бъде по-висока, но равна на 8,5 пъти EBITDA на акция минус стойността на нетния дълг на акция. Ще се вземе предвид EBITDA (печалбата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки)  за 12-те месеца до 30 юни 2020 г. Тоест, дадена е възможност на сегашните акционери да продадат и на по-висока цена от 7,6 лв. на акция.

В новото съобщение до БФБ не се пояснява нищо за цената на предлагането.

Имаше условие основният акционер Любомир Минчев да не може да продава допълнителни акции до края на 2021 г., а другите два продаващи акционера Спас Шопов и Иво Евгениев да могат да продават след края на 2020 г. Тоест, имаше възможност за трети транш три месеца след септември 2020 г. и четвърти - в началото на 2022 г.

Важно е да се знае, че парите от продажбата на акциите няма да постъпят в дружеството, а в акционерите,продаващи съществуващи акции, тоест това е стратегия по изход от инвестицията.

Комисията за финансов надзор отложи изискването за публикуване на отчети от публичните дружества до 30 септември 2020 г. Затова  „Телелинк“ може да публикува следващия си отчет в края на септември, а първия одитиран -след почти година.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

 

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още