Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Пътят на Сирма Груп – еднопосочна улица нагоре?

Превръщането на групата в публично дружество бе осмислено решение, но не цялата емисия на IPO-то бе изпълнена, коментират от компанията пред Investor.bg

Пътят на Сирма Груп – еднопосочна улица нагоре?

Снимка: Архив, Ройтерс

2016 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г."

2016 година бе динамична за Сирма Груп Холдинг - компанията инвестира в търговската инфраструктура за увеличаване на капацитета и продажбите в САЩ и усъвършенстването на някои от водещите продукти на дружествата от групата.

Част от тях са „Sirma Enterprise Platform” и „GoDigital“ на Сирма Ентерпрайз Системс, „GraphDB“ версия 8 на Онтотекст, нова версия за РС и Мас на „Package & Display Designer Suite“ на ЕнгВю Системс, “IFRS9” на Сирма Бизнес Консултинг и др.

Годината беше продуктивна и с възникването на две нови дружества: Сирма Ай Си Ес /Sirma Insurance Cloud Software/ - дружество, което специализира в разработването и внедряването на специализиран софтуер за застрахователната индустрия, и Сирма Медикъл Системс – дружество, насочено към създаването на софтуер за управление на хронични заболявания.

Освен тези две нови компанни дъщерното дружество Сирма Солюшънс напредна в подготовката за отделянето на дружеството Лоякс, което най-вероятно ще се случи в началото на 2017 година. Дружеството ще е фокусирано върху разработването и развитието на софтуер за управление на клиентски взаимоотношения. Продуктът на дружеството “Loyax” вече се предлага на пазара.

От друга страна, работата за публичния сектор в България беше силно затормозена през годината и се наложи пренасочване на ресурсите на Сирма Солюшънс, които стандартно работят за този сектор, към другите вертикални специализации на групата.

Третото и четвъртото тримесечие – сезонът за ИТ индустрията

Печалба на притежателите на собствен капитал на дружеството-майка за деветмесечието възлиза на 1,43 млн. лв. - спад с 5% спрямо 1,51 млн. лв. за същия период на 2015 г. Компанията имаше загуба от 194 хил. лв. за полугодието на 2016 г. Общата печалба, която обхваща и „Печалбата/загубата на малцинствено участие“ за деветмесечието на 2016 г., възлиза на 2,403 млн.лв, или лек ръст в сравнение с общата печалба за деветмесечието на 2015 г. - в размер на 2,399 млн.лв.

„Третото и четвъртото тримесечие на всяка година са силни за ИТ индустрията. Може да се каже, че „това е нашият сезон“. Очакванията за края на годината включват увеличение на ръста на печалбата в сравнение с 2015, макар не със същите темпове, с които нарастват приходите от продажби“, обясниха пред Investor.bg от холдинга.

Пътища към нови пазари

Компанията обяви за свои цели увеличаване на производствения и технологичния капацитет на дружествата в групата, необходими за обезпечаване на увеличението на продажбите и тяхното надлежно обслужване и поддържане. 

Относно целевите пазари, основните усилия са насочени към Северна Америка и най-вече САЩ. Една от основните причини за това стратегическо решение е, че ИТ пазарът в САЩ представлява една трета от световния такъв. Съответно усилията на Сирма за ръст в този пазар ще бъдат по-ефективни в сравнение с други по-фрагментирани и по-малки пазари, поясниха от компанията.

Макар фокусът да е насочен към САЩ, някои от дружествата на Сирма Груп продължават експанзията си и на други пазари – например Сирма Ай Си Ес разширява клиентската си база на българския пазар, като освен застрахователни брокери дружеството таргетира вече и застрахователни компании, Датикум, нашият клауд провайдер, увеличава предлаганите услуги вследствие на направени инвестиции в хардуер през 2016 – „Disaster Recovery as a Service” и “Flash Storage”, Сирма Бизнес Консултинг – разширява географското си покритие на Балканския полуостров и не на последно място, увеличаване на глобалното проникване на ЕнгВю Системс, чрез увеличаване на техните партньори-дистрибутори по целия свят.

Развитие в България

Тази година почти няма ИТ проекти в публичния сектор в България, но продажбите на дружествата от Сирма Груп в България далеч не са само тези в публичния сектор.

Датикум е един от водещите дейта центрове с пълната гама от облачни услуги насочени именно към местния пазар. Сирма Ай Си Ес специализира в разработката и внедряването на софтуер за застрахователни брокери и застрахователни компании – отново в България. Сирма Бизнес Консултинг е водещ доставчик на софтуер за българските банки.

Според оценката на Сирма бизнес развитието и продажбите на изброените компании в България се развива успешно през 2016 г.

„ИТ проектите в публичния сектор през 2016 действително не бяха много и не покриха очакванията ни. Причините могат да се търсят извън Сирма Груп. Същевременно се радваме да отбележим, че засилени продажби в другите сектори на специализация компенсираха изоставането в публичния сектор“, посочиха от дружеството.

Борсата и ИТ секторът

Тази година се случи второто IPO на технологична компания у нас. „Да, изключително сме радостни, че Сирма Груп вече не е единствената технологична компания с търгуеми акции на нашата борса. Пожелаваме успех на колегите от Алтерко, както и на всички бъдещи публични предлагания на технологични компании. Вярваме, че в интерес на инвеститорите е да имат избор от възможности за инвестиции в българския ИТ сектор“, заявиха от Сирма.

Според оценките на компанията ИТ секторът в България се развива изключително динамично през последните години. Ръстът само в софтуерната сфера е с близо 17% 2014/2015 /по данни на БАСКОМ/, достигайки 900 млн. евро през 2015 или 2% от БВП.

„Важно е да се отбележи, че 70% от продажбите в софтуерния сегмент са от износ. Това от своя страна отговаря и на въпроса относно перспективата пред сегмента – възможност за устойчив растеж като функция от глобалния пазар. Тази тенденция става още по-силна, ако към софтуерния сегмент добавим телеком и аутсорсинг сегмента – също силно развиващи се индустрии в България и също с голям потенциал за растеж“, обясниха от технологичния холдинг.

На фокус

През годините фирмите от Сирма Груп са разработили продукти и услуги в седем сектора.

Един от водещите сектори за компанията е „Финанси“, с два сегмента – банки и застрахователи. Тук Сирма Бизнес Консултинг и Ес Ен Джи Текнолоджи са водещите дружества в разработка и внедряване на банков софтуер, а Сирма Ай Си Ес специализира в разработка и внедряване на софтуер за застрахователни брокери и застрахователни компании.

Вторият сектор е „Издателска дейност и медии“. Тук водещото ни дружество е Онтотекст, чийто продукти се ползват от водещи световни издателства и медии.

Третият сектор е „Промишленост и услуги“. В сферата специализират Сирма Ентерпрайз Системс със своята система за управление на качеството и ЕнгВю Системс със своите продукти за CAD/CAM на опаковки и дисплеи, измервателна система и други инженерни решения.

Следващият сектор на специализация е „Публичния сектор“, където са включени продукти и услуги за правителствени, държавни и общински структури. Водещо дружество в този сектор е Сирма Солюшънс.

Следващият сектор е „Културно наследство“. Тук отново Онтотекст е водещо дружество, като прилага своите разработки в областта на семантичните технологии.

Друг сектор на специализация е обобщен в „Науки за живота“. Тук експертност имат Сирма САЩ, Онтотекст и най-новото дружество в Групата – Сирма Медикъл Системс.

Накрая, но не и по значение, са продукти и услуги, които са приложими в множество индустрии. Ние ги обобщаваме като „Мулти-индустриални решения“. Такива са облачните услуги предлагани от дейта центъра на Датикум, DevOps решенията и услугите за кибер-сигурност на Сирма САЩ, продуктите на Сирма Солюшънс за управление на лоялни клиенти „Loyax“ и управление на екипи “Tiimz”, “Sirma Enterprise Platform” на Сирма Ентерпрайз Системс - за управление на документи и процеси във всякакви дружества и “GraphDB” – графична база данни на Онтотекст.

Това са и основните направления, къде Сирма Груп ще насочва своите усилия и през идните години.

Инвестиции - в какъв размер и в какви проекти?

Инвестиционната стратегия в краткосрочен план предвижда през 2017 година Сирма да потърси целево финансиране на някои от дъщерните дружества като: Сирма Медикъл Системс, Лоякс, Сирма Ентерпрайз Системс, Онтотекст и Сирма Солюшънс.

Търсеното финансиране е в размер общо на около 20 млн. евро и ще се насочва към засилване на производствения потенциал на съответните дружества и усъвършенстване на техните продукти и услуги.

САЩ остават приоритет

Приоритет и за 2017 г. остава ръстът на продажбите на американския пазар. „През 2016 извършихме ревизия на предлаганите от групата продукти и услуги и тяхната приложимост в САЩ. Бяха избрани водещите пилотни продукти, повечето от тях с вече съществуваща история на продажби в САЩ“, посочиха от холдинга.

През годината отвори врати и търговският офис на компанията в Джърси, както и две допълнителни представителства на дъщерни дружества – в Далас и в Ню Йорк. „Бе проведен конкурс и избрани добри американски професионалисти, които са специалисти в областта на маркетинга и продажбите. Така, че продуктите са готови, търговците са подготвени. През 2017 очакваме да видим ръст на продажбите в САЩ“, представиха своите прогнози от Сирма.

„Този ръст няма да е еднопосочна улица нагоре. Знаем и сме подготвени за множество препятствия, които ще имаме по пътя. Навлизането на силно конкурентен пазар, като този в САЩ никога няма да е лесно начинание. Там трябва да се конкурираме с най-добрите в света“.

Оправдаха ли се очакванията на компанията от публичността – и да и не

„Да“ защото превръщането на Сирма Груп в публично дружество бе осмислено решение. Дружествата от Сирма Груп са се развивали генерично и са били устойчиви 23 години преди първично публичното предлагане. Макар ръста ни да е бил ежегоден и двуцифрен, той все пак не беше достатъчен за изпълнението на нашата визия - превръщането на Сирма в глобален ИТ доставчик. Това е и причината да станем публично дружество. С привлечения допълнително капитал инвестиционната дейност на Сирма Груп беше засилена през 2016 г., което ще се отрази и на финансовите постъпления през идните години.

„Не“ защото цялата емисия на първичното публично предлагане не бе изпълнена. Това ни поставя понякога пред трудни решения – например, ако имаме два продукта, за които има огромно търсене, ние да инвестираме само в един. Това реално увеличава риска, намалява бъдещи постъпления и пазарен дял. Инвестиционния план предвижда през 2017 да коригираме този недостатък.

Накъде ще поемат акциите през 2017 г.?

За всеки е трудно да прогнозира цените на произволна емисия акции в сегашната динамична конюнктура. Прогнозите допълнително се усложняват от относително малкия обем на родния фондов пазар, където малки по обем търсения или предлагания водят до съществени колебания в цената, обясниха пред Investor.bg от компанията.

Мениджърите обаче вярват, че ако продължат пътя си нагоре, при равни други условия, цената на акциите ще следва и възходящото развитие на групата.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Европейските пазари записаха предимно повишения