Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Росен Христов: Dietsmann планира да развива Енергоремонт като публично дружество

Вчера холандската Dietsmann обяви, че e придобила контрол върху 97,51% от акциите на "Енергоремонт холдинг"

Росен Христов: Dietsmann планира да развива Енергоремонт като публично дружество

Росен Христов Снимка: Личен архив

Росен Христов е завършил "Международни икономически отношения" в САЩ. През последните 20 години живее и работи в различни държави, като основно се занимава със сделки за придобиване и преструктуриране на компании от различни индустрии, включително и енергетика. Един от водещите експерти в областа, в портфолиото си има множество успешни трансакции в Европа, Азия и Северна Америка. Работи както за частни инвестиционни компании, така и за мултинационални корпорации, заемайки редица високи длъжности.    

В Dietsmann е от няколко години, като започва работата си като изпълнителен директор на дъщерните дружества на компанията в Русия, където за нея работят над 2 хил. души. Още първата година успява да осъществи мащабно преструктуриране и да превърне губещото предприятие в лидер на пазара. От две години заема поста Регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в холандската компания.

След придобиването на "Енергоремонт Холдинг" в България организационната структура на Dietsmann е адаптирана и Росен Христов ще отговаря за новосформирания регион Източна Европа и Азия, където влизат Русия, Казахстан, България, Румъния и др. Основен фокус в работата му през следващите 1-2 години ще бъде преструктурирането на "Енергоремонт Холдинг" и интегрирането му в групата, както и разрастването на бизнеса на Балканите.

- Г-н Христов, вчера обявихте, че придобивате близо 97,51% от "Енергоремонт холдинг" АД, планирате ли да остане публично дружество или ще бъде отписано от търговия на БФБ-София?

- Планираме компанията да остане на борсата и да бъдем активен участник в нея. След задължителното търгово предложение, което ни предстои да отправим към миноритарните акционери, планираме да подобрим ликвидността.  Вярваме, че това ще стабилизира цената на акциите и ще я доведе до ниво, съответстващо на подобряващото се състояние на фирмата. Това впоследствие ще ни даде възможност да се възползваме от всички възможности на борсата за финансиране на планирания растеж на компанията. 

- В какви направления смятате да инвестирате в "Енергоремонт Холдинг" в близките две-три години?

- Компанията има добре поддържана материално-техническа база, така че крупни капитални инвестиции в купуване на машини и съоръжения не се очакват. Основните направления за развитие и инвестиции ще бъдат насочени към подобряване на ефективността и конкурентоспособността на предприятието. Това включва внедряване на по-ефективна административна и организационна структура, автоматизация на процесите чрез внедряване на ERP система за управление на финансите и производството, технологии, ноу-хау и системи за упраление на натоварването на персонала и оборудването, модернизация на IT инфраструктурата и др. Това е необходимо от една страна, за да повишим ефективноста, и от друга, за да създадем солидна структура, която ще обезпечи качественото изпълнение на допълнителните обеми работа, които в момента договаряме в страната и чужбина.

- Планирате ли да организирате редовни срещи с инвеститори и медии?

- Да, смятаме, че една публична компания, работеща в стратегически сектори на икономиката и обслужваща стратегически клиенти и обекти като атомни и топлоелектростанции, рафинерии и др., трябва да осигурява необходимото ниво на информираност и прозрачност относно своята работа. Затова възнамеряваме да обезпечим системна комуникация с ключови инвеститори, аналитици, медии, недържавни и държавни органи. Прозрачността спомага за изграждане на доверие и добър имидж на компанията, освен това подпомага работата посредством обмяна на идеи за проекти, партньорство и др.

Още по темата


- Кое ви привлече най-много в "Енергоремонт холдинг" - персоналът, потенциалът пред българската енергетика, потенциалът инженерите му да работят в чужбина?

- Стратегията за развитие на Dietsmann, определена миналата година, предвижда географско разширение на дейността на фирмата на Балканите, както и развитие на компетенции и навлизане в ремонтната дейност в атомни електроцентрали и миннодобивните предприятия. "Енергоремонт Холдинг" ни привлече с това, че на практика притежава всички параметри, заложени в нашата стратегия за растеж. Освен това компанията има солидна репутация, добра база и висококвалифициран персонал. Видяхме в компанията една здрава основа, на която можем да надградим, прибавяйки нашите по-съвършенни технологии и системи за управление.

- Кое отваря потенциал пред дейността ви, както в България, така и в чужбина?

- Внедряването на нашите изпитани технологии и процеси в управлението ще доведе до снижаване на разходите и рисковете, което от своя страна ще повиши конкурентоспособността и потенциала на "Енергоремонт Холдинг" в България. Към това ще допринесе и международната репутация, ресурси и компетенции на Dietsmann, към които вече "Енергоремонт Холдинг" има достъп. Глобално с добавянето към групата на експертизата и референциите на "Енергоремонт Холдинг" в областта на обслужването на атомни електроцентрали и минни съоръжения, както и на производствената база и висококвалифициран персонал се отварят редица възможности в страни от Балканите и други региони.

- От отговорите Ви се разбира, че възнамерявате да преструктурирате до известна степен предприятието. Как ще протече процесът и кога очаквате да видите резултати?

- Преструктурирането ще е една еволюция, а не революция. "Енергоремонт Холдинг" е солидно добре функциониращо предприятие и кардинални промени не са необходими. Основно ще оптимизираме структурата и модернизираме системите за управление, както и ще внедрим нови технологии и ноу-хау в определени направления. Финансирането на оборотния капитал също ще бъде оптимизирано. Някои от промените ще заработят още през идните месеци, но целият процес ще отнеме 12-18 месеца. Очакваме да видим положителен резултат още в началото на 2018 г., като към края на годината ще се разкрие и цялостният потенциал на компанията.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Евала за решението да останат публична компания :).
3
 
3
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ако влезем в профила на този международен ИНВЕСТИТОР ще открием че срещу адреса на ДИЙТСМАН Н.В стои една сграда наподобаваща ТОП от шахматна фигурапред която са строени колите на небезизвестния ФИНАНСОВ ПОСРЕДНИК Гари Каспаров!!

Същият този адрес е посочен и във ФИНАНСОВО ПОСРЕДНИЧЕСКАТА КОМПАНИЯ НА КАСПАРОВ - Kasparov Executive Financial Search.

ТАКА , ЧЕ ИЗПУСНЕТЕ ВЪЗДУХА И ПО НИСКО ПО ТРЕВАТА!

Още от Новини и анализи
ИХБ е продал активите на "ИХБ Електрик" за 20,33 млн. лв.