IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Розахим" приключва последното тримесечие на 2021 г. със загуба

Дружеството предупреждава, че ако компенсациите не покрият поскъпването на електроенергията, то ще стане неконкурентно в сравнение с европейските производители

13:00 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производителят на полимерни емулсии и бои „Розахим“ АД излиза на загуба в края на 2021 г. заради спад на продажбите, въпреки че успява да свие разходите. Това се вижда от отчета на компанията за последното тримесечие на 2021 г., публикуван чрез Бюлетин Investor.

Приходите от продажби на компанията намаляват до 6,136 млн. лева към края на декември 2021 г. в сравнение с 6,985 млн. лева към края на декември 2020 г., което представлява спад от 12,15%.

Същевременно разходите на компанията се понижават до 6,182 млн. лева към края на декември 2021 г. при 6,676 млн. лева година по-рано, като намалението достига 7,4%.

Единствено разходите за заплати и осигуровки на дружеството нарастват на годишна база за периода - до 570 хил. лева от 537 хил. лева, или с 6,14%.

Увеличава се и балансовата стойност на продадените активи до 4,626 млн. лева към края на декември 2021 г. при 4,118 млн. лева към края на декември 2020 г.

Драстичното поскъпване на електроенергията в началото на четвъртото тримесечие оказа негативно влияние върху прогнозите за тримесечието. Дружеството е част от енергоинтензивната индустрия и непланираното драстично увеличение на разхода за енергия наложи спешни мерки за намаляване на загубите, вкл. увеличение на цените на продукцията и предоговаряне на ценовите условия по текущите договори, посочват от „Розахим“ в доклада си.

Компанията предупреждава, че ако ценовите нива не се нормализират или компенсациите от държавата не покрият значителна част от ръста в цената на електроенергията, цените на продукцията ѝ ще трябва да бъдат повишени до степен, при която европейските производители ще имат значителни конкурентни предимства.

Свързани компании:

Розахим АД(ROZH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още