IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на Булгартабак предлага да няма дивидент от печалбата за 2015 г.

Тютюневият холдинг бележи 19,5% ръст на консолидираната печалба въпреки спада на приходите от износ с 27% на годишна база

11:13 | 01.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Ръководството на Булгартабак предлага да няма дивидент от печалбата за 2015 г.

Ръководството на Булгартабак – Холдинг АД предлага да няма дивидент от печалбата за 2015 г. Това става ясно от материалите за свиканото за 30 юни годишно общо събрание на акционерите, публикувани на сайта на тютюневия холдинг вчера.

Булгартабак разгласи поканата за общото събрание късно вечерта на 30 май, но не публикува веднага материалите за него. За около 24 часа това породи неизвестни относно това дали ще има дивидент от печалбата за миналата година, или не.

Записът в поканата, касаещ точката за разпределяне на печалбата, гласи, че „общото събрание приема предложението на Съвета на директорите за разпределяне на печалбата на дружеството за 2015 г.“, но не беше ясно какво е то.

След като вече материалите са налични, става ясно, че решението на ръководството всъщност е да няма дивидент.

„Съветът на директорите на „Булгартабак - холдинг“ АД предлага на общото събрание на акционерите да не разпредели дивиденти на акционерите“, четем в материалите.

Също вчера, 31 май, Булгартабак публикува годишния си консолидиран одитиран отчет за 2015 г., който показа загуба в размер на 22,234 млн. лв.

Вече има и консолидиран отчет за първото тримесечие на 2016 г., който разкрива, че дружеството започва годината с нетна печалба за 19,72 млн. лв. Тя е по-висока с 19,5% спрямо положителния финансов резултат след данъчно облагане в размер на 16,5 млн. лв., инкасиран през първите три месеца на 2015 г.

Припомняме, че на индивидуална основа Булгартабак записа загуба през първото тримесечие.

Същевременно консолидираните приходи спадат с 27% на годишна база до 89,6 млн. лв., което се дължи изцяло на срива на приходите от износ.

Приходите от продажби у нас остават стабилни при 18,7 млн. лв., докато тези от чужбина намаляват с 32,2% до 70,89 млн. лв. от 104,6 млн. лв. спрямо година по-рано. По-ниските приходи от износ се дължат и на спада на приходите от продажби на тютюн и тютюневи изделия с 34,2% до 68,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още