IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С подкрепата на КФН ФНИБ прави трети опит за вписване на увеличението

Регулаторният орган е изпратил писмо до дружеството и Търговският регистър с ясни инструкции

10:47 | 30.10.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на КФН.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Сградата на КФН. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) е изпратила писмо до Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, Търговски регистър и Регистър на ЮЛНЦ, с ясна инструкция защо увеличението на капитала на "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ трябва да бъде вписано.

Това става ясно от писмото, приложено към подаденото вчера (29 октомври) трето поред искане на ФНИБ АДСИЦ за вписване на увеличението на капитала му. Самото увеличение приключи преди два месеца и половина - на 14 август 2018 г., като оттогава дружеството не може да ползва парите си, вероятно плаща лихва по набирателната сметка (защото лихвите по тези сметки в момента са отрицателни), а инвеститорите не могат да търгуват акциите си. Всичко това води до изчислими финансови щети за ФНИБ АДСИЦ.

Вече писахме, че Търговският регистър наложи два отказа по вписване на увеличението с аргумента, че липсва решение на КФН за одобрение на нов устав на ФНИБ АДСИЦ.

В писмото си КФН пише, че Търговският регистър погрешно се е позовал на чл. 15 от Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, а трябва да съблюдава чл. 112в от Закона за публично предлагане на ценни книжа и "увеличението на капитала на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ следва да бъде вписано в Търговския регистър, като при вписването не следва да бъде оповестяван устав на дружеството с променен размер на капитала".

Питането до КФН е изпратено от ФНИБ АДСИЦ на 4 октомври 2018 г., а отговорът на Карина Караиванова, председател на КФН, е от 26 октомври 2018 г.

Търговският регистър вече писа до Investor.bg, че "По отношение на случая с ФНИБ АДСИЦ регистърът ще чака решенията на съда по обжалваните два отказа за вписване на увеличенията, както и тепърва ще осъществи контакт с Комисията за финансов надзор (КФН), от която ще иска становище." След като официалният отговор на КФН е налице, предстои да видим какво решение ще вземе ТР.

Важно е да отбележим факта, че освен КФН на чл. 112в от ЗППЦК се е позовал и Софийски градски съд  с решение от 24.02.2012 г. по т. д. № 5430/2011 г., с което е осъден отказ от вписване на увеличение на капитала на "Софарма имоти" АДСИЦ, за което вече писахме. Тоест - съществува съдебно решение по казуса от далечната 2012 г., който не е уважен от ТР.

Надеждите са, че сега увеличението на капитала на ФНИБ АДСИЦ вече ще бъде вписано.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в капитала на ФНИБ АДСИЦ. Също е участвал в увеличението на капитала на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
ceneto
преди 5 години
според мен трябва да се направия нова институция - комисия за надзор над търговския регистър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
penman
преди 5 години
Действията на ТР не миришат на корупция, а са си такава. Шефката трябва да се уволни и да се разследва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
GG-BG
преди 5 години
Съгласен съм напълно с поста! Конкретни служител/и на ТР с тези си неправомерни /доказано от указанията и решението на КФН и съда/ действия освен, че доведоха до щети и проблеми за "ФНИБ" АДСИЦ, демонстрират каква е средата /включително корупционна!/ за функциониране на дружествата в БГ! За да има промяна е необходимо персонално понасяне на /най-малкото дисциплинарна ако не и наказателна/ отговорност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Тук трябва да се търси и персонална отговорност за ситуацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още