IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Евроинс - без директни финансови ползи, но с няколко преимущества

Стойността на сделката е конфиденциална, тъй като подлежи на регулаторно одобрение, коментира изпълнителният директор на Евроинс Иншурънс Груп Кирил Бошов

15:55 | 20.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;ATE Insurance</em></p>

Снимка: ATE Insurance

Сделката, с която „Евроинс Румъния“, част от "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ), ще придобие портфейла с общозастрахователни полици на румънската ATE Insurance, собственост на най-голямата банка в Гърция - Пиреос банк, не е голяма, коментира в интервю пред Investor. bg Кирил Бошов, главен изпълнителен директор на Евроинс Иншурънс Груп АД.

"Сделката не е голяма и от нея няма да получим директни финансови ползи“, каза Бошов.

Той не коментира стойността на трансакцията, като я определи като „конфиденциална информация“, тъй като все още подлежи на регулаторно одобрение. По споразумението трябва да се произнесе румънският застрахователен надзор, като очакванията са това да се случи през първото тримесечие на годината.

По думите му преимуществата за Евроинс са няколко. „Първо, румънската ATE Insurance има развит бизнес при немоторните застраховки, а нашата цел е да диверсифицираме портфейла си“, обясни Бошов.

„Нашите ползи не са директно финансови, те се изразяват по-скоро в целите, които имаме, а те са три – диверсификация, работа с екип, който е много опитен в сферата в Румъния, и сътрудничество с банка, което ще продължим“, заяви той. 

Според изпълнителния директор на ЕИГ румънският застрахователен пазар се развива изключително добре, „много по-добре от българския и като ръст в цените на предлаганите продукти, и по отношение на интерес от страна на клиентите“.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„Конкретно румънската компания ATE Insurance като играч в сферата на немоторните застраховки бележи сериозен подем. Няма индикатор, който да описва застрахователния пазар и той да не се подобрява в Румъния“, коментира Бошов.

Той обясни, че обичайно застраховането следва общата тенденция в икономиката. „Румънската икономика расте по-бързо от българската, което дава отражение и на застрахователния пазар“, отбеляза експертът. По думите му у нас брутният вътрешен продукт също нараства, но през последните 2-3 години застраховането не се движи пропорционално с него.

Бошов не изключва това да се промени още през тази година, като сред факторите, които могат да помогнат за това, са увеличаване на покупателната способност на населението, повишаване на кредитната дейност на банките и ръст при продажбите на нови жилища и автомобили.

„Надявам се през 2017 г. да видим ръст в застраховането в България“, обобщи той.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още