Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Седмицата на БФБ започва със силен старт на основните индекси

"Алтерко" отново е на челните позиции по повишение в цената и оборот за деня

Седмицата на БФБ започва със силен старт на основните индекси

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Седмицата на БФБ започва със силен старт на основните индекси.

SOFIX прибави 1,35% към стойността си в понеделник до 520,57 пункта, а по-широкият BGBX40 записа ръст от 0,53% до 117,23 пункта.Секторният BGREIT остана без промяна в стойността си, докато BGTR30 се повиши с 0,43% до 562,49 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 3,7 млн. лв., от които 828,7 хил. от търговия с 13 компании от състава на SOFIX. През деня бяха сключени 440 сделки, като повече от половината бяха с най-ликвидните компании.

Най-печелившата компания за деня отново е „Алтерко“ с ръст в цената от 9,77%. Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на дружеството, обяви в предаването “UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria, че компанията работи по обновлението на всичките си продукти, като подготвя и изцяло индустриална линия от устройства. Той посочи, че интересът към автоматизацията в България се увеличава през пандемичната 2020 г., но ръстът не е толкова рязък, колкото в Западна Европа.

След технологичното дружество на второ място от търгуваните от SOFIX компании се нарежда „Доверие Обединен Холдинг“ АД, чиито акции поскъпнаха с 3,10%.

На трета позиция е „Холдинг Варна“ AД с ръст от 2,58%.

Губещи са само четири компании от състава му, като най-голям спад записаха банките – „Първа инвестиционна банка“ понижи цената на акциите си с 3,86%, а „Централна кооперативна банка“ отписа 1,53%.

Акциите на „Биодит“ АД поскъпнаха с 2,59% до 1,98 лв.

Лидери по оборот днес са „Рой Пропърти Фънд“ АДСИЦ с 1,5 млн. лв., „Алтерко“ с 396 хил. лв. и ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ АД със 133,7 хил. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
БФБ започна седмицата на червена територия