Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Сесията на БФБ приключи разнопосочно

Новината за стартиране на търговията на ДЦК от октомври беше обявена след края на търговията

Сесията на БФБ приключи разнопосочно

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) приключиха търговията в понеделник разнопосочно.

Основният индекс SOFIX се понижи с 0,30% до 710,93 пункта, а по-широкият BGBX40 отписа 0,27% от стойността си до 134,12 пункта. Секторният BGREIT отчете ръст от 0,88% до 115,22 пункта, а равнопретегленият BGTR30 завърши с минимално повишение от 0,01% до 541,47 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 597 хил. лв. след 258 сделки с 44 търгувани емисии.

Лидер по изтъргуван обем е Велграф Асет Мениджмънт АД със 196,3 хил. лв. Първа инвестиционна банка (ПИБ) е на втора позиция със 76,7 хил. лв., а на трето място се нарежда Прайм Пропърти БГ АДСИЦ със 73 хил. лв.

Булгартабак - холдинг АД е най-печелившата компания с ръст в цената на акциите от 4,4% до 41 лв. за брой. Втора е ЕМКА с повишение в цената от 2,4% до 2,95 лв. На трето място е Доверие Обединен Холдинг, чиито акции поскъпнаха с 1% до 2,07 лв.

Най-губещото дружество е Прайм Пропърти БГ АДСИЦ със спад от 14,5% до 0,47 лв. за акция. На втора позиция е Спарки Елтос с понижение от 7,5% в цената на акциите си. Акциите на Зърнени Храни България поевтиняха с 3,8%, което нареди компанията на трето място сред губещите за деня.

След края на сесията Българската фондова борса (БФБ – София) съобщи, че ДЦК ще се търгуват на БФБ-София от октомври. Борсовият оператор съобщи, че е получил одобрение от Комисията за финансов надзор (КФН) на Правилата за регистрация и търговия на държавни ценни книжа (ДЦК).

Очаква се до 30 септември да има изградена функционираща връзка между БФБ-София и БНБ, и търговията с ДЦК да започне да се извършва и на регулиран пазар.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Регулатор предупреди за рискове при първично предлагане на криптовалути