IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северкооп Гъмза Холдинг АД планира сливане на няколко дъщерни дружества

Акционерите ще гласуват и за промяна в предмета на дейност на холдинга

09:41 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Северкооп Гъмза Холдинг АД планира сливане на няколко дъщерни дружества

Северкооп Гъмза Холдинг АД планира вливане на няколко дъщерни дружества в дъщерното Устрем Агро АД, показва поканата за общо събрание на акционерите, свикано за 15 октомври 2015 г.

Предвижда се капиталът на дъщерното Устрем Агро АД да се увеличи от сегашните 354 000 лв. на 1 955 000 лв., като новите 1 601 000 лв. ще са в полза на Северкооп Гъмза Холдинг. Увеличението ще е за сметка на непарична вноска на дялове от Винпром АД-Велико Търново, Дионисий АД-Никопол и Емос АД-Ловеч, като и трите са дъщерни дружества на Северкооп Гъмза.

В момента холдингът има дял от 93,08% в Устрем Агро, 81,99% във Винпром АД, 83,19% в Емос АД и 68,99% в Дионисий АД.

Идеята на окрупняването е промяна в структурата на холдинга, която сега се състои от четири производствени и пет предприятия, управляващи имоти. Всички производствени предприятия ще преминат под отделно управление на Устрем Агро АД, което вече притежава дяловете на холдинга в Устрем ООД-гр. Свищов и през последните години активно се занимава с управление и финансиране на дъщерното си дружество, пише в мотивирания доклад към материалите за общото събрание.

В резултат на отпуснатите два инвестиционни заема в Устрем ООД са закупени линия за прахово боядисване, машина за празмено рязане и друга нова техника.

Акционерите ще гласуват и за промяна в предмета на дейност, отразяваща дейността на холдинга, а именно - да може да придобива, управлява, оценява и продава участия в български и чуждестранни дружества, също така да предоставя заеми на дружества, в които холдинга има пряко участие или ги контролира.

Северкооп Гъмза Холдинг отчита консолидирана загуба от 128 хил. лв. за първото полугодие на 2015 г. спрямо загуба от 209 хил. лв. за същия период на миналата година. Консолидираните продажби нарастват със 17% на годишна база до 1,4 млн. лв.

Консолидираният собствен капитал е 15,7 млн. лв. към 30 юни 2015 г., а консолидираните парични средства са за 2,87 млн. лв.

Паричните средства в неконсолидирания отчет към 30 юни 2015 г. са 1,6 млн. лв., а собственият капитал е 10,7 млн. лв.

Акциите на Северкооп Гъмза холдинг АД поевтиняват с 11,33% за последните 12 месеца до 0,712 лв. за акция и 1,9 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Северкооп Гъмза Холдинг АД(GAMZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още