IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северкооп Гъмза Холдинг намалява загубата за второто тримесечие

Основните дъщерни дружества запазват финансова стабилност и реализират минимална печалба, се казва в доклада за дейността на холдинга

16:30 | 26.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Северкооп Гъмза Холдинг намалява загубата за второто тримесечие

Нетната загуба на Северкооп Гъмза Холдинг АД през второто тримесечие намалява с 23% на годишна база до 81 хил. лв. Приходите от продажби за тримесечието нарастват с 60% на годишна база до 452 хил. лв.

За полугодието загубата се увеличава 3,3 пъти на годишна база до 209 хил. лв. при ръст на продажбите с 29% до 744 хил. лв., показва консолидирания отчет на холдинга, публикуван чрез БФБ.

През първото шестмесечие на 2014 г. финансовите резултати на дъщерните дружества на холдинга се запазват на нивото на тези от съответния период на 2013 г. Приходите от продажби са близо и малко под достигнатите през 2013 година, при запазване на основните пазари и клиенти, се казва в междинния доклад за дейността на холдинга.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Работи се за оптимизиране на разходите и снижаване на себестойността на произвежданите продукти и услуги и преодоляване на неблагоприятната тенденция за забавяне на разплащанията. Дружествата работят със собствени средства и се стремят да осъществяват техническа модернизация, обновление и разширяване на прозвежданите продукти. Основната част от осъществените инвестиции са в нови прозводствени мощности, довършване на започнали преустройства и обновяване на производствени цехове и внедряване на нови продукти. Персоналът в предприятията се запазва на нивото на миналата година. При тези условия основните дъщерни дружества запазват финансова стабилност и реализират минимална печалба, се казва в доклада.

На този етап всички предприятия запазват ликвидността си, а също така имат и достатъчно активи, които да ползват при необходимост от финансиране от холдинга или от банкови институции. Съветът на директорите контролира финансовото състояние и прилагането на антикризните програми. Продължават мерките за допълнително намаляване на разходите и повишаване на ефективността на разполагаемите парични ресурси на дъщерните дружества., се казва още там.

В Емос АД, гр. Ловеч в края на шестмесечието е налице увеличение на поръчките за износ и стабилизиране на цените. Ефектът от износа на мебели се понижава вследствие нарастващите цени на дървения материал, главно масив от дъб и ясен. Завършено е преустройството и модернизацията на цеха за монтаж и опаковки, бояджийска камера за боядисване и изсушаване на детайли. Подменени са остарелите енергоемки осветителни тела и са сменени с нови енергоспестяващи.

Във Винпром АД, гр.Велико Търново се запазва обемът на производството при продължаваща стагнация на вътрешния пазар и неефективната реализация чрез големи търговски вериги. В резултат на увеличаващите се разходи за качествени суровини и материали оцетът е позициониран във високия ценови сегмент, което значително влияе на обема продадена продукция. Въпреки всичко, в сравнение с 2013 г. приходите от продажби на продукция са запазени при намаляване на направените разходи. Дионисий АД, гр.Никопол, за производство на виноматериали за нуждите на Винпром АД, приключва на минимална загуба.

В Устрем ООД, гр. Свищов са налице проблеми, свързани със забавени разплащания и трудно събиране на вземанията от фирми от региона. Реализиран и е спад на приходите от услуги, а се увеличава производството на серийни метални изделия. Дружеството полага усилия за подобряване на материалната база чрез ремонт на сградите, закупуване на машини и разширяване асортимента на произвежданите продукти.

В Блатца АД, гр. Ракитово, Буллип АД, гр. София, Имоти-С, гр. София и Фарма-М АД, гр.Монтана, чиято основна дейност е управление на недвижими имоти, усилията са съсредоточени към преодоляване на тенденцията за намаляване на приходите от наеми и напускане на наематели. Трудно остава събирането на вземания, продажбата на имоти и разширяването на отдадените под наем площи.

Свързани компании:

Северкооп Гъмза Холдинг АД(GAMZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още