IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северкооп–Гъмза запазва приходите от продукция и стоки, услугите намаляват

Консолидираната печалба на холдинга през първото полугодие на 2010 се увеличава със 17% на годишна база

12:54 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Северкооп–Гъмза запазва приходите от продукция и стоки, услугите намаляват

Приходите от продажби на Северкооп – Гъмза Холдинг АД през първото полугодие на 2010 намаляват с 27% на годишна база до 1 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Нетната печалба на холдинга за полугодието се увеличава със 17% на годишна база до 175 хил. лв.

През първото тримесечие на 2010 Северкооп – Гъмза отчете 19% спад на годишна база в консолидираните си приходи от продажби и регистрира загуба за тримесечието в размер на 7 хил. лв. при печалба от 34 хил. лв. година по-рано.

Спадът в продажбите за полугодието се дължи главно на намалението в приходите от „други“ продажби, които спадат с 290 хил. лв. Приходите от продукция, стоки и услуги намаляват с 9,7% до 859 хил. лв., главно заради понижението при услугите.

Приходите от продажба на продукция и стоки са в размер на 597 хил. лв., като равнището им се запазва през текущия период, след драстичното намаление през 2009 вследствие на икономическата криза, се казва в междинния доклад за дейността на холдинга.

Приходите от лихви за полугодието са се увеличили с 11% на годишна база главно заради увеличените парични средства на дружеството в резултат на продажбата на акциите от Медийни системи АД през миналата година. Приходите от лихви представляват основно лихви по депозити.

Резултатът от промяна на валутните курсове, дължащ се на повишаване на курса на долара, е в размер на печалба от 269 хил. лв. Повишаването на курса на щатския долар оказва значителен положителен ефект върху финансовия резултат и стойността на паричните средства на холдинга.

През второто тримесечие на 2010 в основните дъщерни дружества – „Емос” АД, гр. Ловеч, „Устрем” ООД, гр. Свищов, и „Рибовъдство” АД, гр. Русе обемът на производството и услугите бележи нисък ръст, се казва още в доклада за дейността.

Бавно се възстановяват поръчките от вътрешния и външния пазар, но нивото все още е далеч от най-успешните години преди икономическата криза. Като основен проблем се очертава намаляването на цените на готовата продукция, а все още е сериозен проблемът и със забавянето на разплащанията с клиентите.

Последната сделка с акциите на Северкооп – Гъмза на БФБ е от 6 август на цена 0,65 лв. за брой, което представлява понижение от 21% от началото на годината и спад от 35% за последната година. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 1,75 млн. лв.

Свързани компании:

Северкооп Гъмза Холдинг АД(GAMZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Lubo4
преди 13 години
Какво произвежда тази компания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още