IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарена търговия при ниска инвеститорска активност беляза днешната сесия на БФБ

Интерес представляват тенденциите при акциите на Зърнени Храни България, ЦКБ и Проучване и добив на нефт и газ, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

18:40 | 15.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шарена търговия при ниска инвеститорска активност беляза днешната сесия на БФБ

Индексите на Българска фондова борса (БФБ) приключиха търговията в четвъртък в различни посоки.

Бенчмаркът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX първоначално се понижи с 0,70%, но успя да завърши на зелената територия с ръст от 0,02% до 439,94 пункта. Широкият BGBX40 отчете спад от 0,08% до 88,41 пункта. BGREIT се повиши със 0,73% днес до 94,87 пункта, а BGTR30 отстъпи с 0,07% до 364,73 пункта.

„Търговията премина под знака на крайно ниска инвеститорска активност“, коментира пред Investor.bg управителят на ИП Бул Тренд Брокеридж Владимир Малчев*.

„Това състояние продължава вече доста дълги месеци след рухването на структурата КТБ и особено след нормативния удар върху пенсионните фондове, с който те бяха поставени в изключително несигурна среда“, допълни той.

Оборотът на регулирания пазар на акции възлезе на 186,5 хил. лв. Най-висок оборот днес записа Химимпорт АД (-2,4%) - с 50,5 хил., ТБ Централна кооперативна банка АД (без промяна) - с 23,2 хил., Монбат АД (-0,9%) - с 22,3 хил., Софарма АД (+1,2%) - с 15,8 хил. лв.

Оборот от 13,8 хил. лв. и повишение в цената на акциите от 0,1% записа Адванс Терафонд АДСИЦ. По време на търговската сесия дружеството публикува месечния си бюлетин за септември, от който стана ясно, че е закупило 3 930 дка земеделска земя през периода.

Оборотът при поименните компенсационни бонове възлезе на 13,4 хил. лв, като ценните книжа поскъпнаха с 0,3%.

На пода на БФБ се сключиха 220 сделки с 36 емисии акции. Съотношението печеливши/губещи на борсата бе 17/15, като при 4 от позициите нямаше промяна в цената.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. най-силно поскъпнаха акциите на Спарки Елтос АД – с 5,1% до 0,96 лв., и на Зърнени Храни България АД - с 2,13% до 0,383 лв.

В същото време сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-сериозен спад в цената бяха книжата на Химимпорт – с 2,4% до 1,318 лв., и на Биовет АД – с 1,24% до 11,16 лв.

Въпреки слабата инвеститорска активност внимание заслужават някои тенденции на пазара, които продължиха и през днешната търговска сесия, подчерта още Малчев.

„Акциите на Зърнени Храни България, Централна кооперативна банка и Проучване и добив на нефт и газ се търгуват доста над 52-седмичното си дъно, съответно - с 20%, 10% и 49%. В същото време акциите на компанията майка – Химимпорт, днес се търгуват на 52-седмично дъно, което е трудно обяснимо с разумни аргументи“, коментира той.

Експерът обръна внимание и на това, че акциите на Централна кооперативна банка се отделиха значително като представяне от акциите на Първа инвестиционна банка през последната една година. За този период ЦКБ се движи с минимален спад на пазарната си оценка от 3,8%, докато при ПИБ спадът на борсовата капитализация е от 23%.

„Не виждаме такова съществено разминаване в отношението на инвеститорите към двете банки за първи път, но все пак то дава храна за размисъл и за потенциални инвестиционни решения. Последно такава разлика в поведението на инвеститорите по отношение на двете банкови емисии наблюдавахме преди кризата с КТБ, като тогава инвеститорското внимание беше в полза на ПИБ“, допълни Малчев.

След 5 сделки днес акциите на ПИБ поскъпнаха с 1,95% до 2,192 лв.

Днес бяха сключени 9 сделки с акциите на Трейс Груп Холд, като цената им се повиши от 6,15 лв. за акция в началото на сесията до 6,279 в края, което представлява покачване от 1,93% за деня. Компанията обяви поредния договор, по силата на който ще бъдат изградени помпена станция и довеждащ водопровод до три резервоара, за да се осигури водовземане от р. Гознишка бара в община Ловеч. Стойността му е за над 280 хил. лв.

Днес нямаше сделки с акции на Еврохолд. Припомняме, че тяхното румънско застрахователно дружество увеличи капитала си с 45 млн. евро заради изисквания на регулатора на страната. Днес бяха сключени 3 сделки с книжа на ЗД Евроинс АД, като след тях цената им остана без промяна при 0,814 лв. за брой.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още