IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще даде ли Булгартабак Холдинг дивидент?*

Въпреки че тютюневият холдинг публикува поканата си за годишното общо събрание на акционерите, от дневния ред не става ясно какво ще се прави с печалбата

10:19 | 31.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Ще даде ли Булгартабак Холдинг дивидент?*

Въпреки че Булгартабак Холдинг АД публикува поканата си за годишното общо събрание на акционерите, от дневния ред не става ясно дали компанията ще разпредели дивидент или не.

Събранието е насрочено за 30 юни, като в точката за разпределение на печалбата е записано „общото събрание приема предложението на Съвета на директорите за разпределяне на печалбата на дружеството за 2015 г.“.

В текста не се посочва изрично дали ще има дивидент, неговият размер или пък дали финансовият резултат ще остане като неразпределен.

Поканата за общото събрание е публикувана в Търговския регистър, но всички материали за него все още не са. Няма ги и на сайта на дружеството.

От печалбата за 2014 г. Булгартабак даде по 4,2 лв. брутен дивидент на акция, като за целта задели 30,94 млн. лв. Сумата бе най-голямата, която публична компания върна към акционерите си в предходния дивидентен сезон на Българска фондова борса.

От печалбата за 2013 г. нямаше дивидент, а през 2012 г. дружеството, което влиза в състава на широкия индекс BGBX40, раздаде по 9,4627 лв. брутен дивидент на акция.

Одитираният индивидуален финансов отчет за 2015 г. показа нетна печалба в размер на 32,776 млн. лв. Тя расте 18,9 пъти от спечелените 1,732 млн. лв. през 2014 г., показват изчисленията на Investor.bg.

На консолидирана основа обаче Булгартабак излиза на загуба в размер на 22,234 млн. лв. при печалба за 9,9 млн. лв. за 2014 г. Отрицателният консолидиран резултат за 2015 г. се дължи основно на признатата в отчета обезценка на репутация за 37,782 млн. лв.

„Към 31.12.2015 г. и към 31.12.2014 г. е направен преглед за наличие на индикации за обезценка на нематериалните активи. В рамките на прегледа към 31.12.2015 г. са съобразени всички известни факти и обстоятелства, в това число оповестените в „Приложение 39“. При прегледа към 31.12.2015г. ръководството констатира, че са налице индикации за обезценка на репутация“, пише в счетоводните бележки към одитирания консолидиран отчет.

По-нататък в тях четем, че обезценката касае инвестицията на Булгартабак в Баранко - основният акционер в Юрий Гагарин АД.

Въпросното „Приложение 39“ пък касае събитията след края на отчетния период, като сред тях попада информацията за преустановената дейност в Близкия изток от 1 април 2016 г. и избраното ново ръководство.

„Част от представените ефекти ... са свързани с оповестените в това приложение обстоятелства, а друга част са свързани с обичайните бизнес процеси“, обяснява ръководството на Булгартабак в „Приложение 39“.

„На база анализираната вече информация най-добрата преценка на ръководството е, че дъщерните дружества София Булгартабак АД, Благоевград БТ АД и Плевен БТ АД ще продължат икономическата си дейност, като ще бъдат предприети мерки за оптимизиране на икономическите показатели, съобразно конкретните обстоятелства“, четем още в пояснителните бележки.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В дневния ред на тютюневия холдинг има и точка за освобождаване на Шреаз Кишор Фадниз като член на Съвета на директорите, точка за избор на Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед на негово място и точки за определяне на възнаграждението и размера на гаранцията за управление на новия член.

Другите точки са традиционни за подобен род събрания, а именно – приемане на отчети и доклади, избор на одиторска компания, освобождаване на ръководството от отговорност и др.

Към 31 март 2016 г. основни акционери в Булгартабак Холдинг АД са BT Invest GmbH, Австрия, със 79,83% от капитала, юридически лица държат 19,19%, сред които Корпоративна търговска банка АД с 6,02%, TGI Middle East FZE с 12,12%, а физически лица – 0,98 на сто.

От началото на годината акциите на Булгартабак поевтиняват с 46,8% до 34,5 лв. за брой и 254,169 млн. лв. пазарна капитализация.

* Статията е допълнена в 12:30 часа с данните от консолидирания одитиран отчет на Булгартабак Холдинг АД за 2015 г., който беше публикуван след поканата за общото събрание на акционерите.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan_ivanov601
преди 7 години
В ТОВА ДРУЖЕСТВО ЛЪЖАТА Я НЯМАТ ЗА НИЩО, ЗАКОНИТЕ ЗА ТЯХ НЕ ВАЖАТ. НАЗНАЧАВАТ СЕ ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА ЗА РЪКОВОДИТЕЛИ И ГИ КОМАНДОРАТ ДИСТАНЦИОННО. КАКВО Е ТОВА БИЗНЕС- ПРОГРАМА ВЪОБЩЕ И НЕ ЗНАЯТ, ПОДСТАВЕНИТЕ ЛИЦА СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ВСЯКАКВА ОТГОВОРНОСТ И ИМ ГЛАСУВАТ ЗАПЛАТИ ПО 2600 ЛВ МЕСЕЧНО САМО ЗА ЗАБЛУДА НА АКЦИОНЕРИТЕ, НА ПРАКТИКА ПОЛИЧАВАТ ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ/СРЕДНО МЕСЕЧНАТА ЗАПЛАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ ХОЛДИНГА НАДХВЪРЛЯ 6300 ЛВ./ СЕГА СЕ ГЛАСЯТ ДА ОПАПАТ ПАРИТЕ НА АКЦИОНЕРИТЕ, ПОНЕЖЕ ОСНОВНИТЕ АКЦИОНЕРИ НАЙ-ВЕРОЯТНО СА СИ ОТКЛОНИЛИ ЧРЕЗ ПОДСТАВЕНИТЕ ЛИЦА СРЕДСТВАТА КОИТО СА ИМ НЕОБХОДИМИ.ЛИСИЦАТА /ХОЛДИНГА/ СЕГА СЕ ПРАВИ НА УМРЯЛА ЗА ДА НЕ Й ТЪРСЯТ ДАНЪЦИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ВНЕСЕ НА ДЪРЖАВАТА, А ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР ОТВЛИЧА ВНИМАНИЕТО НА НАРОДА КАКЪВ РЕКОРДЕН ИЗЛИШЪК ИМАЛО ПО КНИГИТЕ ВМЕСТО ДА СИ СЪБЕРАТ ДАНЪЦИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Най-вероятно ще се оправдаят с Делян Пеевски,което може и да е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
B.Graham
преди 7 години
Попитайте ДВИ-то. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още