Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Ще остане ли ориентировъчната цена при "Софарма" на ниво от 4,27 лв.?

От днес акциите на дружеството се търгуват без право на дивидент от 0,11 лв. брутно на акция

Ще остане ли ориентировъчната цена при "Софарма" на ниво от 4,27 лв.?

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От днес акциите на "Софарма" АД се търгуват без правото на дивидент от 0,11 лв. брутно на акция и сега въпросът е ще остане ли ориентировъчната цена 4,27 лв. за акция. Борсовите спекуланти често използват цената на последната голяма сделка като ориентир за мнението на големите акционери относно стойността на компанията.

На тази цена през декември 2017 г. бяха сключени големи сделки за общо около 58 млн. лв., като продавач беше "Ромфарм Компани". В последвалите шест месеца борсовата цена на акците на "Софарма" гравитира около това ниво, като през последните дни имаше и сделки на цени над нея, а именно на 4,29 лв.

Вчера бе обявено, че купувачът на 4,29 лв.за акция на 25 юни е било "Донев инвестмънтс холдинг" АД, юридическо лице тясно свързано с изпълнителния директор на "Софарма" АД Огнян Донев. В същия ден (25 юни) "Донев инвестмънт холдинг" АД е придобило 59 166 акции на "Софарма" АД при средна цена от 4,27 лв. за общо 252,6 хил. лв.

Дали обаче ориентировъчната цена вече е минус 11 стотинки, възлизайки на 4,16 лв.? На тази цена ли вече ще купува Огнян Донев и ще продадат ли на нея "Ромфарм Компани" останалите си акции в "Софарма"?

Отговорът на този въпрос се отлага за бъдещето, може би за септември или декември 2018 г.

"Софарма" АД и лица, свързани с изпълнителния директор Огнян Донев, се оказаха основни купувачи на акциите на "Ромфарм Компани" в "Софарма" през декември 2017 г.

Но тези купувачи могат да излизат на пазара само ако в следващия месец не предстои публикуване на отчет. Това оставя само три месеца в годината, а именно юни, септември и декември. Причината е, че през януари има публикуване на неконсолидиран отчет за четвъртото тримесечие на предходната година, през февруари на консолидиран за 4-то тримесечие на предходната, през март на одитиран неконсолидиран, през април на одитиран консолидиран, през април също на неконсолидиран тримесечен, през май на консолидиран тримесечен.

Така изпълнителният директор може да купува или продава през юни. Юли и август също са с публикуване на отчети, което значи, че следващият прозорец е през септември. Октомври и ноември пак има отчети и последният прозорец е декември. Общо 3 месеца в годината са налични за търговия за лицата с вътрешна информация.

Затова може би едва през септември ще видим до какви цени купува "Донев инвестмънт холдинг" АД и други лица, свързани с изпълнителния директор Огнян Донев, както и самото "Софарма" АД. Дали обаче "Ромфарм" ще са съгласни на по-ниската цена? А може би остатъчният пакет на "Ромфарм" в "Софарма" ще има друга съдба?

Все въпроси, които ще поддържат интригата при акцията в следващите седмици и месеци.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
Grosss до: popo323
преди 11 месеца
Като няма кой да извади парите може и да падне.
3
 
4
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Много глобален въпрос за 11 стотинки !?!?!?
Съзнавате ли ,че акциите на Софарма бяха стигнали 2007 год до 9,50лв и ако това е сериозна фармацевтична компания , дори само регионален лидер , акциите и 11 години по късно отдавна трябваше да се прехвърлили не 4 ,27лв , а 14 лева .
А тук всичко се манипулира , каквото решат мажоритарите , ако искат 2 лв , ако искат 4 лв , въобще каквото им изнася на мафиотите . Останалите са просто пионки , ако искаш ще им подхвърлиш нещо , ако искаш можеш и да им прибереш всичко .
0
 
4
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Има още 2 дни до края на месеца, Марияне :)

Още от Новини и анализи
Половината от оборота на БФБ дойде от сделки с книжата на „Еврохолд България“