IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щериев: До края на годината пазарите на Словения и Сърбия стават част от SeeLink

Двете борси вече са подписали договорите си за присъединяване към платформата, каза изпълнителният директор на македонската фондова борса

22:35 | 18.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До края на годината със сигурност пазарите от Сърбия и Словения ще бъдат част от регионалната платформа за търговия с ценни книжа SeeLink. Борсите в Белград и Любляна вече подписаха договр със SeeLink за тяхното включване. Това заяви пред Investor.bg изпълнителният директор на македонската фондова борса Иван Щериев. Македонската борса е един от създателите на платформата.

Поводът за неговото гостуване в България беше конференцията за добро корпоративно управление, организирана от Централен депозитар по повод 20-тата годишнина от създаването на институцията. 

"Платформата върви към допълнително разширяване. Правната част е приключила, договорите са подписани, а до края на годината и оперативно, и технически тези пазари ще бъдат включени в платформата", заяви той. 

По отношение на SeeLink Щериев посочи, че запазва умерения си оптимизъм. "Бяхме умерени оптимисти и оставаме такива. Вече първите трансакции са регистрирани, въпреки че броят им до този момент не е много голям. Целта беше в първите месеци брокерите да установят връзки помежду си, което се случва към момента", заяви той. 

Щериев коментира и кои сектори привличат най-силно вниманието на инвеститорите. Едно е какви компании и от какви сектори има, а друго е какви ние искаме да има", посочи той.

По думите му по-голям интерес в региона привличат компаниите от финансовия и фармацевтичния сектор, компаниите от здравния сектор и от търговията. Въпреки това той коментира, че целите са да бъдат привлечени нови компании, особено от IT сектора.

"Смятаме, че развитието на пазарите ще привлече компаниите. Целта е да има нови емитенти, нови IPO-та на компании, които в момента няма в региона", подчерта Щериев.

Според него проблематиката на корпоративното управление е от изключително значение за развитието на капиталовите пазари.

"Това е стара тема, но тя изисква повторно да се говори, за да се дават насоки на компаниите в какво направление да се променят регулациите. В Македония, както и в повече страни от региона, през последните 10 години са правени много опити да се подобри климатът за добро корпоративно управление. Ние като македонска борса създадохме кодекс за добро корпоративно управление. В момента сме в процес на ревизия на този кодекс и подобряване на някои от решенията", отбеляза той.

Повече за развитието на SEELink и македонската борса може да чуете във видеото:

Темата за SeeLink може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още