IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене значително подобрява финансовото представяне на "Алкомет"

Дружеството е купило повече суровини и е произвело и реализирало повече продукция през полугодието

18:46 | 30.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Алкомет АД</em></p>

Снимка: Алкомет АД

Производителят на алуминиеви и валцови продукти „Алкомет“ АД значително подобрява финансовото си представяне през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.

Това се вижда от консолидирания отчет на дружеството за периода, публикуван на сайта x3news.com.

Компанията отчита ръст на приходите от продажби до 232,303 млн. лева към 30 юни спрямо 179,716 млн. лева към 30 юни 2020 г.

Дружеството е закупило и доставило повече суровини за производството за периода в сравнение с миналата година и е произвело повече продукция – при алуминиевия прокат ръстът достига над 17%, а при валцовата и пресова продукция – почти 20%, става ясно от доклада за дейността на компанията.

Първото полугодие е най-успешното за продажбите на компанията досега, с реализирани 43,229 млн. лева в сравнение с 36,335 млн. лева година по-рано.

Печалбата за периода е малко над 1 млн. лева срещу само 67 хил. лева година по-рано.

Търсенето на алуминиеви пресови продукти на европейския пазар през отчетния период продължава да е във възходящ тренд. Потреблението на метали, в това число и на алуминий и алуминиеви изделия, в световен мащаб е завишено.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Свиването на производството и намаляването на складовите наличности по време на пандемията  увеличи търсенето на всички видове алуминиеви профили. Производственият капацитет на линиите за пресоване е напълно зает с поръчки, както и на линиите за повърхностни обработки. Новооткритият цех за механични обработки започна изпълнението на мащабен  договор за детайли за автомобилостроенето, посочва компанията.

Спрямо същия период на 2020 г. реализацията  на  специалните профили e увеличена с 18% , на елоксирани профили - с 3,8%, а на стандартните профили – с 2,4%. Има спад в производството на прахово боядисани профили от 20,2%, което е свързано с процеса на модернизиране на линията за производство на тези продукти.

И валцовите продукти през настоящата година се характеризират със завишено търсене на всички пазари, на които оперира дружеството.

Германия остава основен пазар за изделията на предприятието с почти 20% дял. Следват Италия с 14,5%, Полша - с 13,3%, както и Испания, САЩ, Нидерландия, Дания, България, Австрия и Белгия с по-малки дялове.

В последната година акциите на „Алкомет“ поскъпват със 71,43%, като пазарната капитализация достига 161,577 млн. лева.

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още